Linkovi

Washington : Otvoren Muzej americkih Indijanaca - 2004-09-21


Danas u Washingtonu povijesni trenutak za Američke Indijance - sluzbeno otvaranje Nacionalnog Muzeja americkih Indijanaca i domorodacke kulture i povijesti Zapadne hemisfere. Muzej je oličenje kulture domorodačkog stanovništva, ali mnogo više priznanje bola i patnji kroz koje su prošli američki Indijanci , od dolazaka prvi evropskih naseljenika i osvajača, trgovaca i konkvistadora, - sve do danas, kada je većina indijanskog naroda izložena siromaštvu i neobrazovanosti. Ipak , kažu predstavnici brojnih plemena koji su došli na proslavu - ovakvo priznanje i simbol, bolje ikada nego nikada. Darell Martin, je predsjednik Plemenskog Vijeća plemena Assiniboine i Gros Ventre:

-Da, mislim da je ovo dobro zakasnilo; ipak, bio sam tako ponosan danas hodajući ulicama kao predstavnik plemena koje je bilo zaboravljeno godinama; sada, kada su oči svijeta uprte u ovaj Muzej, osjećaš se tako dobro jer znaš da će se za nas ponovno čuti, ali ovaj puta za nas kakvi jesmo, umjesto lika iz holivudskih filmova.-

Plemena Assiniboine, and Gros Ventre su smještena zajedno u rezervat Fort Belknap u području sjeverne i centralne Montane, u blizini kanadske granice. Većina sjeverno američkih plemena, ili nacija kako sami sebe zovu, su smještena u rezervatima, iako riječ koja asocira na diskriminaciju i bijedu - danas ne znači to, već više predstavlja velike općine u kojima su američki Indijanci većina. Kako se osjeća danas u Washingtonu, Harold Jiggs Main kaže:

-Pitanje američkih Indijanaca se na neki način vraća u fokus posljednjih godina, a ovaj današnji dogadjaj doživljam kao novo sjeme koje će sada rasti. Prisustvovali smo na nekoliko važnih ručaka s ljudima u Washingtonu, i shvatio sam da naši ljudi podučavaju ne samo ovu zemlju, nego na neki način i cijeli svijet, o sebi, prirodi, kako ju tretirati, kako se odnositi prema majci zemlji. Ovo je veliki trenutak za nas, i cijelu zemlju.

Šta Muzej, uz svoju ljepotu i kulturni značaj istinski znači za američke Indijance, kako može promijeniti njihovu stvarnost? Odgovara član plemenskog vijeća rezervata Fort Belknap ,Tracy Ching King:

-Ona Amerika koja formira javno mnijenje, nas je kroz Holivud godinama predstavljala kao glupe divljake ; no stvarna povijest američkih Indijanaca uključuje ratne vojne heroje i veterane, i sve drugo. Vlada Sjedinjenih Država nije mogla nikako drugačije pokoriti Indijance, nego , paradoksalno, kroz izdaju samih Indijanaca; no, o tome se puno ne zna. Moramo gledati na našu povijest kao na povijest rasizma u ovoj zemlji, i nadam se da će Muzej pomoći u obrazovanju svih upravo o tome.

XS
SM
MD
LG