Linkovi

Evropski žandarmi za brze reakcije - 2004-09-17


Ministri odbrane pet europskih nacija su danas izrazili spremnost da pokrenu zajedničke sigurnosne snage, koje bi mogle poslužiti za smirivanje kriza "bilo gdje u svijetu". Jedna od njihovih prvih misija bi mogla biti ona u BiH.

Pet europskih nacija - Francuska, Italija, Portugal, Španija i Holandija će zajednički opremiti 3.000 pripadnika žandarmerije, kojima će baza biti u Vicenzi u Italiji, a imaće zadatak da djeluju na bilo kojoj tački svijeta gdje Brisel procjeni da može pomoći u smirivanju kriznih situacija.

Ovom odlukom, ozvaničenom danas na susretu ministara odbrane ovih euroopskih članica, Unija ostvaruje neka ranija razmišljanja o tome kako što uspješnije i što brže djelovati u post konfliktnom okruženju, koje nije daleko od krize.

Jezgro snaga biće oko 900 vrhunski obučenih žandarma, koji će, kao prethodnica, "uskakati u igru", Ostatak snaga će biti njihova podrška, a činiće je italijanski karabinjeri, francuski žandarmi, kao i žandarmerijske jedinice preostale tri zemlje.

Žandarmerija- ni policija ni vojska, idealno je rješenje za brze i silovite udare, sa jedne, i civilnu dimenziju misije, sa druge strane, kakvu nemaju klasični vojnici. Nije tajna da su ta promišljanja došla dok su europski planeri razmišljali kako preuzeti i uspješno voditi sigurnosnu misiju u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se sasvim razumljivim čini da će žandarmerijske jedinice, kada, vjerovatno tokom naredne godine, budu oformljene, svoju prvu misiju imati u Bosni, u okviru europskih snaga koje bi, sa snagama od oko 7.000 vojnika, trebale pristići tokom decembra ove godine.

XS
SM
MD
LG