Linkovi

Banja Luka: Reakcije na smjenu Šehagića - 2004-09-17


Nakon jučerašnje smjene ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, Mensura Šehagića u u ovom entitetu se i danas bilježe brojne reakcije.

Nastavak promjena u Vladi Republike Srpske će zavisiti od toga kakav će biti šestomjesečni izvještaj o izvršenju programa i planova rada u pojedinim ministasrtvima. Ističe ovo premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević reagujući na zahtjeve za smjenom i duga dva ministra iz Stranke demokratske akcije u entitetskoj Vladi što je u više navrata najavljivano zbog stavova čelnika SDA o Republici Srpskoj.

»Ovim sam započeo rekonstrukciju Vlade RS-a a do kojeg ću se nivoa zadržati za sada ne mogu da vam kažem.«

Međutim, potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović smatra da razlog smjene ministra za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju u entitetskoj Vladi, Mensura Šehagića nije u vezi sa njegovim radom već da je isključivo politički motivisan.

»Ovo, takođe, možemo razumjeti kao dominaciju jednoga naroda nad druga dva jer ćemo imati Vladu Republike Srpske koja će biti popunjena sa Hrvatima i Bošnjacima iza kojih ne stoji to biračko tijelo nego će se raditi o osobama iz reda Bošnjačkog i Hrvatskog naroda za koje ti narodi uopće nisu glasali.«

Adil Osmanović, stoga najavljuje prelazak SDA u opoziciju u ovom entitetu, uz zahtjev da se kao kontramjera smjeni i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara B i H Branko Dokić, koji je član PDP-a, kao i premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević. Takođe, najavljena je i mogućnost pokretanja inicijative za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o čemu predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske, Remzija Kadrić kaže.

»Povodom smjene ministra Šehagića nije moguće pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa iz razloga što je to odluka Vlade, a ne Narodne Skupštine.«

Takva inicijativa nije moguća ni na državnom nivou, naglašava predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Goran Milojević.

»Umjesto smijenjenog ministra bošnjačke nacionalnosti imenovan je drugi ministar, takođe, bošnjačke nacionalnosti tako da tu ne možemo govoriti o nikakvoj nacionalnoj ugroženosti.«

OHR se za sada ne izjašnjava o ovoj smjeni a pojedine političke partije smaraju da su ovakvi potezi samo zbijanje nacionalnih redova uoči predstojećih lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG