Linkovi

SAD potpuno opredijeljena da podrži napredak i reforme u BiH - 2004-09-17


Američki ambasador u BiH Daglas Meklheni izjavio je danas, na svojoj prvoj press konferenciji, da je BiH jedno od prioritetnih područja spoljne politike SAD.

"Vlada SAD je potpuno opredijeljena da podrži napredak i reforme u BiH. Zajednički smo prošli kroz borbu za nezavisnost i uvođenje demokratije u BiH" - rekao je danas ambasador Meklheni u Sarajevu.

Ambasador je ponovio stav Vlade SAD da je budućnost BiH u NATO-u i EU i da će na tom putu imati podršku SAD, ali da ulazak u ove integracije zavisi najviše od građana BiH i od opredjeljenja za političke, ekonomske i obrambene reforme, izjavivši pritom da je BiH provela niz važnih reformi u obavještajnom sektoru, odbrani, carinama i porezu i vladavini prava.

Američki ambasador je dodao da je čvrsto opredijeljen da se za njegovog mandata "konačno stavi tačka na pitanje pune saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenja osumnjičenih za ratne zločine", što se odnosi na sve institucije na nivou BiH i entiteta.

Prema Meklhenijevim riječima, američka Vlada će nastaviti da podržava nastojanja BiH da se zajedno sa SAD i drugim zemljama bori protiv terorizma.

Ponovio je da SAD pozdravljaju odluku Predsjedništva BiH da sa kontigentom vojnika učestvuje u misiji u Iraku, i da će vojnicima iz BiH biti osigurana američka pomoć.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će nastaviti praksu svojih prethodnika da ne kontaktira sa Srpskom demokratskom strankom i da li će se promijeniti odnos prema nacionalnim strankama uopšte, Meklheni je odgovorio da će "razgovarati sa svakom grupom ljudi koja dijeli vrijednosti i ciljeve koje zastupa američka Vlada i većina građana BiH".

XS
SM
MD
LG