Linkovi

Amerikanci pozivaju posmatrače iz drugih zemalja - da potvrde regularnost izbornog procesa - 2004-09-17


Američki predstavnici često su pozivani da nadgledaju izbore u drugim zemljama. Sada, pred novembarske predsjedničke izbore - i Amerikanci pozivaju posmatrače iz drugih zemalja - da potvrde regularnost izbornog procesa. Danas na turneju po Sjedinjenim Državama kreću ekipe medjunarodnih posmatrača koje je, u okviru projekta Za Poštene Izbore, pozvala organizacija za ljudska prava Global Exchange iz San Francisca.

Posmatrači će razgovarati sa glasačima i različitim glasačkim interesnim grupama o razlozima umanjenog glasačkog interesa i drugim pitanjima.

Mi smo radimo na tome da reformiramo izborne sisteme u mnogim zemljama u svijetu, uključujući tu i Sjedinjene Države. Radimo na tome da se osigura da izbori budu efikasni i odgovorni, da su transparentni i da su pošteni. To su, dakle, stvari koje su temeljne..., kaže Brigalia Bam iz Južne Afrike, koja je na čelu ove posmatračke misije.

Prisustvo jedne medjunarodne posmatračke ekipe stvara kod glasača povjerenje, naglasila je gospodja Bam, dodavši da će i ovdje, kao i u drugim zemljama razgovarati sa glasačima o sigurnosti i efikasnosti izbornih procedura i uticaju novca na izbore i politiku.

Svakako, slabljenje opšeg gradjanskog aktiviteta i ono što mi vidimo kao znak erozije opšteg gradjanskog povjerenja jeste nešto za što mi smatramo da treba biti popravljeno i ovo je naš doprinos tome, objasnio je Ted Lewis, predstavnik organizatora.

I Administracija predsjednika Busha, koja se nada reizboru, pozvala je medjunarodne posmatrače, iz OSCE-a, sa praktično istim mandatom: da nagdledaju regularnost i savjetima pomognu efikasnosti izbora u Americi.

XS
SM
MD
LG