Linkovi

Uoči referenduma u Bjelorusiji - 2004-09-17


Aleksandar Lukashenko, autokratski vladar Bjelorusije, objavio je održavanje referenduma po pitanju eliminiranja trajanja predsjedničkog mandata. Takav manevar bi mu omogućio da se kandidira i dvije hiljade i šeste - po treći puta.

Referendum je zakazan za 17 Oktobra, i poklopit će se sa prvim krugom tamošnjih parlamentarnih izbora.

Gospodin Lukashenko prvi puta je izabran za predsjednika Bjelorusije u ljeto 1994. godine. Dvije godine kasnije, održan je referendum kokim je zaveden amandman na Ustav. Te su prve promjene produžile prvobitni Lukashenkov mandat sa pet na sedam godina, i predsjedničkom uredu dale neograničene moći. Gospodin Lukashenko je pobijedio po drugi puta dvije hiljade i prve - na izborima koje su osudili Sjedinjene Države i Organizacija za Sigurnost i Suradnju u Evropi - radi broj neregularnosti.

Nastavak kršenja ljudskih prava od strane bjeloruske vlade, učinila su tu zemlju politički izoliranom, umjesto da krene ka poštovanom položaju u Evropi, kojeg narod Bjelorusije zaslužuje.

S obzirom na dosije vlade, mnogi ljudi imaju ozbiljne sumnje u to da će predstojeći referendum i parlamentarni izbori , biti pošteni.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je stoga pozvao gospodina Lukashenka da ”osigura da bjeloruskom narodu bude omogućena debata, glasanje, i prebrojavanje njihovog glasova prema medjunarodnim standardima, 17. oktobra, a nakon toga da se poduzmu trenutni koraci u ispunjavanju medjunarodnih obaveza o demokraciji i ljudskim pravima, koje bi Bjelorusija preuzela.“

Anatol Lyabedzka iz Ujedinjene Gradjanske Stranke, jedan je od koalicije Pet Plus. On se zarekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći, kako bi onemogućio pokušaj Lukashenka da izlažira još jedne predsjedničke izbore. Učinit ćemo sve i uposliti sve naše potencijale, protiv takve političke kampanje, kazao je gospodin Lybedzka. Mi smo spremni. Još prije dvije godine je osam stranaka saopćilo da će formirati koaliciju kako bi ujedinili resurse, u slučaju da dodje do referenduma, i to ćemo i učiniti.

Svaki referendum koji ne ispunjava medjunarodne demokratske standarde, smatrat će se još jednim pokušajem da se onemoguće šanse za demokratski proces u Bjelorusiji. Nepošteni parlamentarni izbori i nepošten referendum, još će više izolirati Bjellorusiju i Sjedinjenim Državama neće ostaviti drugoga izbora do revidiranja cijele politike Washingtona prema bjeloruskoj vladi.

XS
SM
MD
LG