Linkovi

Uragan Ivan - Jedan od najsmrtonosnijih uragana u poslednjih pet godina - 2004-09-17


Žestoki uragan Ivan se prema meteorološkim izvještajima pretvorio u tzv. tropsku depresiju, ali tek nakon što je u njegovom divljanju živote izgubilo više od stotinu osoba. Bio jedan od najsmrtonosnijih uragana koji je u poslednjih pet godina pogodio Sjedinjene države.

Na Karibima je stradalo oko 80 osoba, a više od 30 na području duž južne obale Meksičkog zaljeva. Ivan je bio treći uragan po redu koji je u posljednjih pet sedmica pogodio to područje, uključujući Floridu, i ovaj puta i Alabamu, i Sjevernu Karolinu. Milioni ljudi su evakuisani sa obale duge 500 kilometara. Prema procjenama, počinjena šteta dostiže cifru od 10 milijardi dolara.

Upozorenje od iznenadnih poplava danas je na snazi na većem dijelu istočne obale Sjedinjenih država dok se Ivan kreće ka sjeveru. Iz Bijele kuće je saopšteno da predsjednik Bush planira u nedjelju posjetiti neka od pogođenih područja.

U međuvremenu Sjedinjenim državama hara nova oluja Jeanne, koja je već pogodila Dominikansku republiku i Puerto Rico gdje je živote izgubilo četvoro ljudi. Prema najnovijim izvještajima u okeanu se već formira novi uragan, po imenu Carl.

XS
SM
MD
LG