Linkovi

Predsjednička utrka propraćena pitanjima o vojnoj službi oba kandidata - 2004-09-16


Za manje od sedam sedmica, Amerikanci će izabrati 44-tog predsjednika Sjedinjenih Država. Nedavna istraživanja pokazuju da je utrka tijesna izmedju predsjednika Busha i kandidata Demokrata, Johna Kerrya. Jedno istraživanje raspoloženja birača pokazuje čak jednaku podršku od 47 posto kako za jednog tako i drugog kandidata.

Američki birači su zabrinuti u vezi rata protiv terorizma, zdarvstvene zaštite, ekonomije i posla. Demokratski kandidat, John Kerry kaže da je predsjednik Bush prvi predsjendik u posljednje 72 godine za čijeg mandata je opao broj uposlenih.

John Kerry: U biti, predsjednik Bush je kreirao više opravdanja nego radnih mjesta. On je predsjednik opravdanja.

Sa druge strane, administracija predsjendika Busha kaže da ekonomija napreduje. U utorak je predsjednik Bush govorio o ratu protiv terorizma, na Konferenciji Udruženja nacionalne garde u Las Vegasu podsjećajući pripadnike garde da je i sam bio jedan od njih.

Bush: Bilo je mnogo poznatih Amerikanaca u vašim redovima, uključujući Jeffersona, Madisona, Lincolna i Trumana. 19 osoba je služilo u Nacionalnoj gardi i kao predsjednici Sjedinjenih Država. Ponosan sam da sam jedan od njih.

Predsjednikova posjeta Nevadi dogadja se u vrijeme kontroverznih medijskih izvještaja o njegovom služenju u Nacionalnoj Gardi 1970-tih. Autentičnost dokumenta, kojeg je, navodno, potpisao njegov zapovjednik i u kojem se pokazuje da predsjednik nije ispunio svoje obaveze, je dovedena u pitanje.

U medijskom izvještaju je rečeno da je, expert za rukopis, Linda James potvrdila autentičnost dokumenta, što ona negira.

Linda James, expert za rukopis Ja nisam potvrdila ništa i ne želim da to bude pogrešno shvaćeno. Zato sam odlučila da govorim o tome jer ne želim da iko misli da sam potvrdila autentičnost tih dokumenata.

Kontroverze oko predsjednikove vojne službe su podstakle novu kampanju od strane Demokrata, pozivajući predsjendika da razjasni svoje dužnosti u Nacionalnoj gardi.

Terry McAuliffe, predsjednik Demokratskog Nacionalnog Comiteta Njegovo neispunjavanje obaveza od prije 30 godina je uvreda za one koji su tu dužnost ispunili.

U isto vrijeme grupa koja podržava predsjednika Busha nastavlja da objavljuje oglas u kojem dovodi u pitanje vojnu službu senatora Kerrya tokom rata u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG