Linkovi

Novi koraci na forsiranju efikasnosti Haškog Tribunala - 2004-09-16


Europski parlament je danas po hitnom postupku usvojio rezoluciju kojom se daju veća ovlaštenja Evropskoj komisiji da preduzima mjere koje za cilj imaju efikasniji rad Haškog suda.

Riječ je o mjerama koje je, na prijedlog Komisije, podržalo i Vjeće EU, i koje praktično otvaraju mogućnost ( i obavezu) europskoj "vladi" da u skladu sa instrukcijama Vijeća sačini i redovno koriguje listu osoba kojima će se, zbog aktivnosti usmjerene protiv Haškog suda, zamrznuti sredstva koja iaju na području članica Unije.

U rezoluciji koju su bez glasova protiv usvojili europski parlamentarci, naglašava se da je riječ o logičnom nastavku europskih mjera koje za cilj imaju podršku većoj efikasnosti Tribunala.

Tako se podsjeća da je marta ove godine Vijeće ministara EU sačinio listu osoba čija sredstva na području članica Unije, po hitnom postupku treba zamrznuti, najavljujući da će Vijeće biti to koji će listu redovno korigirati (skraćivati ili dopunjavati), zavisno od potreba i rada Haškog suda.

Sada su te ovlasti prešle na Europsku komisiju, a obaveze i načini primjene odluke o zamrzavanju sredstava sada, formalno, tretman lica koja ometaju rad Tribunala dovode u istu ravan sa tretmanom terorista i terorističkih organizacija.

Preduzete mjere, podsjećha se u Europskom parlamentu, zasnivaju se na pozivu Vijeća sigurnosti, iz avgusta 2003. godine, upućenom svim članicama svjetske organizacije da osnaže mjere protiv pojedinaca i grupa koje pomažu haškim bjeguncima u izbjegavanju pravde, uključujući i mjere uskraćivanja viza i zamrzavanja sredstava.

XS
SM
MD
LG