Linkovi

Liječnici upozoravaju: Ne prekidajte uzimati lijek protiv kolesterola - 2004-09-15


Najpoznatiji srčani pacijent na svijetu, bivši američki predsjednik, Bill Clinton se sada odmara kod kuće. Lječnici koji su na srcu gospodina Clintona izveli četverostruku bypass operaciju ustanovili su extenzivno srčano oboljenje, sa blokadom nekih arterija i do 90 posto. Kako za Glas Amerike izvještava Carol Pearson mnogi ljudi mogu izbjeći slična srčana oboljenja i drastično umanjiti šanse za srčani udar ukoliko redovno uzimaju propisane ljekove za kontrolu holesterola.

Statin je ljek koji djeluju na enzim u jetri koji kontrolira proizvodnju holesterola. Statin je najdjelotvorniji lijek za snižavanje visokog holesterola koji uzrokuje srčana oboljenja. Bivši predsjednik Clinton je uzimao Statin kako bi smanjio svoj holesterol. Medjutim, kada je smanjio težinu prestao je uzimati lijek.

Doktor Richard Stein iz Američke asocijacije za srce kaže da je to bila greška.

Doktor Richard Stein: Vi time odustajete od smanjivanja izgleda za srčani udar od 30 do 40 posto.

Mnogi pacijenti ne razumiju da je visok holesterol dugoročan problem koji traži lječenje. Još uvijek polovina onih koji počnu uzimati ljekove za snižavanje holesterola, prestaju to raditi u roku od godinu dana. Za neke razlog je visoka cijena. Za druge, to donosi neželjene efekte kao grčenje mišića.

Najčešći razlog neuzimanja ljekova bi mogao biti psihičke prirode.

Doktor Richard Stein: Mi redovno uzimamo lijekove za grlo, kašalj, jer osjećamo simptome, ali se užasno odnosimo prema uzimanju lijekova za holesterol.

To je zato što visok holesterol ne vidimo i ne osjećamo.

Doktor Christopher Cannon iz Brigham i Bolnice za žene u New Yorku kaže da statin čini i više od samog snižavanja holesterola.

Doktor Christopher Cannon: Statin direktno djeluje na razbijanje upale naslaga na unutarnjim zidovima arterije što ih spriječava od pucanja i to spriječava srčani udar.

Istraživanja su pokazala da neki statini smanjuju šanse i za moždani udar.

Lječnici kažu, ako vam je statin propisan, uzimajte ta svaki dan.

XS
SM
MD
LG