Linkovi

Nakon novih istraživanja na krvnim pločicama - 2004-09-15


Krvne pločice su bezbojna tijela koja se nalaze u ljudskoj krvi. Njihova ljepljiva površina im dozvoljava da stvaraju ugruške koji su važni prilikom protoka krvi prema mjestu gdje se desila posjekotina ili otvorila rana.

Liječnik Stanton Davis: Vlastita krv osobe u sebi nosi sve sastojke koji su potrebni da se rana zaliječi. U krvi imate krvne pločice koje pomažu u zaustavljanju krvi kada je krvni sud povrijeđen, te su u krvi svi oni faktori koji pomažu da se započne proces zacjeljenja.

Ljekar Stanton Davis je ortopedski hirurg koji koristi krvne pločice pacijenta kako bi potakao na zacijeljenje nakon operacije. Proces je nazvan gravitaciono odvajanje krvnih pločica. U medicinskom centru za ortopediju u Huntsvilleu , Alabama, ljekari Davis i John Greco se koriste centrifugom kako bi izolirali krvne pločice u krvi koja je od pacijenta uzeta prije operacije. Rezultat je gusti gel sačinjen od krvnih pločica koji ubrzava prirodno zacjeljenje kada se stavi na ranu. Ljekar John Greco.

Radi se o gustoj plazmi koja je u ovom slučaju ključni igrač. U osnovi ona naprosto reagira istok momenta i ubrzava proces zacjeljenja, kaže dr. Davis.

Ljekari koji su se koristili ovim procesom kažu da njihovi pacijenti zacjeljuju brže, manje ih boli i zahtijevaju manje količine transfuzije krvi tokom operacije.

XS
SM
MD
LG