Linkovi

Pronadjen, najvjerovatnije, permanentan lijek protiv antraksa - 2004-09-15


Athrax se smatra idealnim biološkim oružjem u terorističkom napadu. Udisanje čestica anthraxa je smrtonosno i bez sigurnog lijeka. U jesen 2001. godine u Sjedinjenim Državama je pet ljudi umrlo, a 17 drugih oboljelo od izloženosti anthraxu kroz kontakt sa kontaminiranim pismima, uključujući pismo upućeno senatoru Tomu Daschelu, koja su prošla kroz pošte u Washingtonu i New Jersey-u.

Kada pripadnici hitnih službi posumnjaju da imaju posla sa anthraxom oblače posebna odjela sa izoliranim snabdjevanjem zrakom, kako bi više sati mogli sigurno raditi u zagadjenom području.

Medjutim, osoba bez takve zaštite može umrijeti u nekoliko dana nakon izlaganja anthraxu. Jednom kada anthrax udje u tijelo on oslobadja smrtonosni otrov koji djeluje isuviše brzo za odbrambene mehanizme koji ne uspjevaju proizvesti antitijela.

Herman Groen je član istraživačkog tima u Holandiji. Taj tim naučnika je otkrio put kloniranja antitijela u laboratoriji. Zahvaljujući tome, odgovarajući lijek se može suprostaviti anthraxu na način na koji tijelo žrtve ne može.

Herman Groen: Ono što je posebno u našem pristupu je da možemo zaštititi svakoga. Svako ko je imao kontakta sa anthraxom može time biti liječen.

Gospodin Groen vjeruje da će novi lijek, jednom za uvijek, okončati prijetnju anthraxom kao oružjem terorista.

XS
SM
MD
LG