Linkovi

Mladen Ivanić: Pravda je spora ali na kraju ipak dođe - 2004-09-14


Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić pozdravio je podizanje prve optužnice za ratne zločine protiv jednog mudžahedina, ujedno, poručivši OHR-u da bi morao biti oštriji prema svim vidovima kriminala koji dolaze i iz Federacije a ne samo iz Republike Srpske.

Pravda je spora ali na kraju ipak dođe i zato treba vjerovati u pravosuđe i podržati formiranje specijalnog odjela suda Bosne i Hercegovine koji će procesuirati djela ratnih zločina. Izjavio je ovo, na današnjoj konferenciji a novinare u Banjaluci, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, pozdravljajući jučerašnju odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Abduladhima Maktufa, u prvom predmetu za ratne zločine pokrenutim pred Sudom BiH.

»Što se tiče samih mudžahedina Bosna i Hercegovina ima veliki problem imidža u svijetu zbog priče o vezi sa al-Qaidom o nekim spornim ljudima koji su ovdje boravili tokom rata. Čini se da ta tema nije iskreno i do kraja otvorena ni od međunarodnih institucija a posebno ne od institucija i političkih ličnosti iz Federacije.« S tim u vezi on je uputio jasnu poruku visokom predstavniku.

»Mislim da i povodom mudžahedina, podizanje optužnice OHR i sve međunarodne institucije moraju biti jasniji, mnogo jasniji nego što su bile do sada, mnogo jasniji, mnogo direktniji. Inače će to biti dvostruki aršini a za Bosnu i Hercegovinu, dvostruki aršini nisu dobri. Ma ko da je predmet teže strane, ogromna odgovornost je na OHR-u da uvede jednak tretman.«

Mladen Ivanić je, takođe poručio Paddy Ashdownu da bi bilo bolje da pred ove izbore ništa ne priča jer bi, kako je istakao, takozvane tvrđe nacionalne partije mogle ponovo dobiti dosta glasova na lokalnim izborima.

Za Glas Amerike iz Banjaluke, Dragan Stegić.

XS
SM
MD
LG