Linkovi

Jan Petersen u toku dvodnevne posjete BiH - 2004-09-14


U toku dvodnevne posjete BiH, Jan Petersen, predsjedavajući komiteta ministara Vijeća Evrope i ministar vanjskih poslova Kraljevine Norveške, razgovarao je sa predstavnicima domaćih vlasti i međunarodne zajednice o putu BiH ka euro-atlantskim integracijama.

Gospodin Petersen je, tokom ovih razgovora izrazio oduševljenje odlučnošću BiH da se pridruži euroatlantskim integracijama, te pozdravio napredak ove zemlje u proteklih devet godina. Također je zaključeno da je BiH, uspješno okončal drugu godinu članstva u Vijeću Evrope. Jan Petersen obećao je i nastavak norveške pomoći u budućnosti.

Nakon današnjeg susreta sa g Petersenom, Visoki predstavnik Paddy Ashdown ponovo je upozorio da će nesuradnja sa Haškim Tribunalom značiti katastrofu za budućnost BiH, i to ne samo u NATO-u, već i u Evropi.

"Ponovo smo u situaciji kada vrijeme ističe, jer će NATO krajem godine opet razmatrati ispunjenje uslova za prijem BiH u Parnetrstvo za mir i ponovo u RS nema nikakve reakcije. Ako želite da imate zaštitu koju vam pruža Dejton, morate ispunjavati obaveze koje iz njega proističu", istakao je g Ashdown.

G. Jan Petersen nakon Sarajeva, odlazi u posjetu Beogradu i Prištini.

XS
SM
MD
LG