Linkovi

Automatsko oružje ponovo u slobodnoj prodaji u Americi - 2004-09-14


Američki Kongres nije učinio ništa u smislu produžavanja roka važenja te zabrane, te je ona jednostavno prestala da važi.

Protivnici, pristalice i Ministarstvo pravosudja došli su do različitih zaključaka o tome da li je zabrana pomogla da se smanji kriminal tokom decenije važenja zabrane - jer su rupe u zakonu ipak proizvodjačima omogućavale da mnoge od tih oružja zadrže u slobodnoj prodaji - mijenjajući im imena ili prepravljajući neke od njihovig osobina.

Brian Siebel predstavlja Brady-evu Kampanju za Preventivu Oružanog Nasilja, organizaciju koja predvodi borbu za sprečavanje nasilja izazvanog oružjem u Americi. On kaže da svi organi reda i zakona podržavaju obnavljanje zabrane prodaje tog oružja jer je broj zločina počinjenih tim oružjima za 2/3 opao u protekloj deceniji.

Nikome ova moćna vojna oružja nisu potrebna za odlazak u lov, ili za zaštitu svojih najbližih ili za streljački sport. ATF - federalna služba za kontrolu alkohola, duvana i oružja, naziva ih sredstvima za masovno pustošenje, kaže gospodin Siebel.

NRA - Nacionalno Udruženje ljubitelja pušaka, moćni lobi vlasnika oružja u Americi, protivio se donošenju zabrane prodaje poluautomatskog oružja - od samog početka. Izvršni podpredsjednik NRA, Wayne La Pierre kaže da je ta zabrana narušila pravo svakog Amerikanca da nosi oružje - što je garantirano jednim od ustavnih amandmana.

Obje političke stranke znaju da su vlasnici oružja ujedno i glasači i jednostavno nije dobra politika u izbornoj godini biti protiv Drugog ustavnog Amandmana, upozorava on.

NRA je dala na znanje da će podržati predsjednika Busha ukoliko bude dozvoljeno da istekne važnost zabrani prodaje oružja.

Ta je zabrana, inače, usvojena u Kongresu i predsjednik Clinton ju je ozakonio svojim potpisom 1994. godine, nakon serije smrtonosnih pucnjava u američkim školama i restoranima brze hrane. Medjutim, da bi se prikupio dovoljan broj glasova u Kongresu, predlagači te zakonske mjere su morali pristati na klauzulu da zabrana mora biti od strane Kongresa obnovljena nakon deset godina, inače - prestaje da važi.

Predsjednik Bush je izjavio da podržava tu zabranu i da će potpisati njeno produženje - ukoliko Kongres donese takvu odluku. Medjutim, Kongres koji je pod kontrolom Republikanaca odbio je da tu stvar iznese na glasanje, a predsjednik nije ni pokušao da ih na to prisili.

Govoreći u okviru svoje izborne kampanje, demokratski predsjednički kandidat John Kerry, koji je u više navrata glasače podsjetio na to da je i on sam lovac i pristalica Drugog Amandmana, tvrdi da je predsjednik Bush učinio loš izbor time što je dozvolio da zabrani prodaje tog oružja istekne važnost.

U jednom tajnom sporazumu, gospodin Bush je radije izabrao da bude na strani svojih moćnih prijatelja iz oružanog lobija - nego da bude na strani policajaca i porodica koje je obećao da će zaštititi. Predsjednik je donio lošu odluku za Amerikance, a cijenu takvog njegovog izbora će plaćati američki narod, rekao je gospodin Kerry.

Predsjednik Bush juče nije uopšte pomenuo pitanje ovog oružja - dok je u okviru reizborne kampanje boravio u saveznoj državi Michigan.

XS
SM
MD
LG