Linkovi

Predsjednik Bush odao posebnu poštu stradalim u Beslanu - 2004-09-13


Predsjednik Bush se u nedjelju u Ruskoj ambasadi u Washingtonu upisao u knjigu žalosti i tom prilikom izrazio svoje najdublje saučešće zbog žrtava u školi u Beslanu.

BUSH: Grozote koje su se desile u toj školi su nevjerovatne. Mnogi u Americi a sigurno znam i u Rusiji jednostavno ne mogu shvatiti kakav je to čovjek koji može pokositi nevinu djecu.

Posjeta predsjednika Busha i prve dame Laure Bush ruskoj ambasadi u Washingtonu nije bila na zvaničnom rasporedu predsjednika tako da su se dopisnici iz Bijele kuće našli zatečeni tom posjetom koja je u Rusiji međutim direktno prenošena putem malih ekrana. Gospodin Bush je prilikom posjete ambasadi dao kratku izjavu o zajedništvu u vremenima punim iskušenja.

BUSH: Sjedinjene države su uz Rusiju u borbi protiv terorizma kao što stojimo rame uz rame i u nastojanjima za uspostavljanjem mira u svijetu.

Gospodin Bush je one koji stoje iza napada u Beslanu nazvao terorističkim zločincima. Njihova meta bila je škola u kojoj je toga dana počela nastava u novoj školskoj godini. Djeca su držana aao taoci više od 50 sati prije nego što je 3. septembra uz puščanu paljbu i eksplozije kriza riješena.

Škola se nalazi u gradu Beslanu u području koje se graniči sa Čečenijom. Ruski zvaničnici su saopštili da iza otmice talaca stoje čečenski pobunjenici dok se Moskva zavjetovala da će izvršiti udare na militantske baze van Rusije.

XS
SM
MD
LG