Linkovi

Banja Luka: Parlament o zakonima za sudjenje Haškim optuženicima u Republici Srpskoj - 2004-09-13


Nakon prošlosedmičnog odbijanja oba doma Parlamenta BiH da po hitnom ostupku razmotre zakonsku regulativu koja bi omogućila da se optuženima za ratne zločine sudi u domaćim sudovima, OHR je apelovao na domaće vlasti da do kraja septembra usvoje set ovih zakona jer bi u protivnom Bosna i Hercegovina usporila svoje približavanje evroatlanskim integacijama. Tim povodom, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine osne i Hercegovine, Nikola Špirić je danas u Banjaluci poručio da će njegova stranka, SNSD, podržati ova zakonska rješenja,ujedno optuživši SDS za opstrukcije u ovom procesu.

Neophodno je usvajanje seta zakona kojima bi se regulisalo suđenje licima optuženim za ratne zločine pred domaćim sudovima i Savez nezavisnih socijaldemokrata će podržati, kako proceduru usvajanja po hitnom postupku tako i same zakone kako bi se riješio ovaj problem. Istakaoje ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovie, Nikola Špirić.

»Nisu smogli snage da usvoje proceduru člana 105 jer se radi o bitnim izmjenama zakona kako bi pravosudni sistem Bosne i Hercegovine mogao da odgovori potrebama da se osumnjičenim za ratne zločine sudi u okviru pravosuđa Bosne i Hercegovine.«

Nikola Špirić je, posebno, za opstrukcije u proceduri izjašnjavanja o setu zakona iz oblasti pravosuđa optužio predstavnike SDS-a.

»Jako me interesuje kakav će biti stav političkih partija, Srpske demokratske stranke, prije svega, koja se deklarativno i javno, tobože, zalaže kako to sve treba raditi u okviru Suda Bosne i Hercegovine a kada se dođe u proceduru izjašnjavanja onda oni to pretvore u predizbornu kampanju pa, tobože, ne odgovara im skraćena procedura. Nije bitna procedura, vrlo je bitno šta poslanici misle o suštini zakona. Ako su tražili skraćenu proceduru evo već su je dobili jer će proći dvadesetak dana do narednog zasijedanja. Upravo toliko traje i skraćena procedura, dakle, moći će javnosti reći zašto jesu a zašta nisu.«

Inače, OHR je upozorio predstavnike zakonodavne vlasti u BiH da ukoliko do kraja septembra ne usvoje amndmane na zakone o sudovima, tužilaštvu, krivičnom zakonu i zakonu o zaštiti svjedoka dovode u pitanje transfer predmeta iz Haškog tribunala u posebni odjel za ratne zločine Suda BiH do čega bi trebalo doći početkom naredne godine. Na taj način bi bio ugrožen i napredak Bosne i Hercegovine ka integraciji u evrotlanske strukture saopšteno je iz OHR-a.

XS
SM
MD
LG