Linkovi

Haški Tribunal demantirao Dragana Čovića - 2004-09-13


Iz Tužiteljstva saopšteno da nisu tačne izjave nekih od visokih hrvatskih dužnosnika u BiH koji su, nakon posjete Hagu, najavili da bi se Prliću i ostalim optuženim, nekadašnjim najvišim političkim i vojnim zvaničnicima tzv. Herceg Bosne, moglo suditi u Zagrebu. Izjave poput one koju je, nakon posjete Hagu, dao član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, da bi se šestorici Hrvata, bivših visokih dužnosnika tzv. Herceg Bosne, optuženih za ratne zločine, moglo suditi u Zagebu, ne odgovaraju sadržaju razgovora koji su u prošli petak vodjeni u tužiteljstvu Haškog suda, rekla je za Glas Amerike, glasnogovornica glavne tužiteljice, Carle del Ponte, Florance Hartmann.

Ona naglašava kako je osnovna tema razgovora bila nesuradnja "hrvatske strane"- riječ je o dokumentima koje tužiteljstvo traži već duže od dvije godine, i za koje smatra da nisu dostavljeni samo zahvaljujući odbijanju bh zvaničnika iz hrvatskog naroda.

Florance Hartmann kaže da je na sastanku u Hagu dogovoreno da se traženi dokumenti, važni za istrage tužitelja, dostave do kraja ovog mjeseca i, s tim u vezi, kaže kako će se Tužiteljstvo zvanično oglasiti po ovom pitanju tek nakon isteka ovog roka, pod uvjetom da se dogovoreno ne ispuni.

Glasnogovornica glavne haške tužiteljice podvlačci da o eventualnom prebacivanju sudjenja Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Čoriću i Berislavu Pušiću ne može govoriti jer je riječ o optuženima sa "najvišeg nivoa odgovornosti" kojima će se suditi u Hagu - tek slučajevi srednjeg i nižeg nivoa odgovornosti mogu, tvrdi, Hartmann, biti, pod odredjenim uvjetima, prebačeni sudstvu u regionu.

Istom prilikom je glasnogovornicca Tužiteljhstva odbila komentirati najave iz vrha Republike Srpske, koje kažu da Banja Luka sada raspolaže podacima o kretanju haških bjegunaca i kako je voljna i sposobna privesti ih pravdi. Hartmann, umjesto obećanja, očekuje konkretne rezultate suradnje vlasti RS, koje do sada nisu uhapsile niti jednog od bjegunaca sa haške liste optuženoih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG