Linkovi

Sjedinjene Države pomažu BH Internet - 2004-09-13


U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu danas je prezentirana Web baza podataka o stranoj pomoći, planiranju i korištenju razvojnih sredstava u BiH. Vlada SAD bh Telekomu donirala je sredstva kojima će se povećati pristup internetu u urbanim područjima BiH.

Web baza, je po riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragana Doke, jedan od najvažnijih rezultata Programa za upravljanje i koordinaciju razvojnih sredstava u BiH, koji je, uz pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, implementiran na svim nivoima vlasti u BiH, a finansirali su ga Norveška, Japan i Italija.

Program ima za cilj jačanje kapaciteta bh. vlasti za planiranje i upravljanje razvojnim resursima.

Baza je dizajnirana na osnovu izrazitih potreba ministarstava iz oba bh. entiteta i pri njenoj izradi iskorištene su postojeće baza podataka, međutim, još uvijek nije potpuno popunjena svim podacima.

Tačnost baze ovisit će od toga da li su donatori, odnosno finansijeri poslali ažurirane podatke. Agencija za trgovinu i razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USTDA) donirat će BH Telecomu donaciju u vrijednosti 490.800 dolara za izradu pilot-projekta o razvoju broadband mreže u urbanim dijelovima BiH.

Ugovor o donaciji danas je u Sarajevu u ime Vlade SAD-a potpisala otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Tina Kaidanow, a u ime BH Telecoma direktor Hamdo Katica.

Ova donacija, kako je rečeno, predstavlja dio napora ove američke agencije da pomogne BiH u povećanju pristupa Internetu i telekomunikacijskim sistemima u urbanim područjima. Implementacija mreže osigurat će preduvjete za postojanje uvezanih telekomunikacijskih usluga fiksne telefonije i platformu za razvoj elektronske trgovine.

XS
SM
MD
LG