Linkovi

Prvi predmet za ratne zločine pred BH Sudom - 2004-09-13


Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizirani kriminal i korupciju podiglo danas optužnicu protiv Abdulazima Maktufa, u prvom predmetu za ratne zločine pokrenutom pred Sudom BiH.

Maktuf se tereti za krivično djelo ratnog zločina protiv civila zbog učešća u nezakonitoj otmici i zatočenju pet talaca-civila, u Srednjoj Bosni oktobra 1993. godine.

U optužnici se navodi da je Maktuf učestvovao u otmici i prebacivanju zatočenika u vojni kamp mudahedina, gdje su taoci pretučeni, a jednom od njih je kasnije odrubljena glava.

Zamjenik glavnog tužioca i šef Specijalnog odjeljenja Dzon Mekner rekao je da ovo predstavlja značajnu prekretnicu u radu Tužilaštva BiH.

"Predmet Maktuf je prvi u nizu krivičnih gonjenja u predmetima ratnih zločina koji će biti poduzimani kako se ovo odjeljenje bude širilo i primalo predmete sa Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugosaviju", rekao je Mekner.

Tužilaštvo je 10. septembra primilo naredbu Suda, kojom se pritvor određen protiv Maktufa produžava za tri naredna mjeseca, u iščekivanju potvrđivanja optužnice.

Dozvola za gonjenje Maktufa pribavljena je od Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u skladu sa zahtjevima Rimskih pravila puta, a za ovaj predmet zadužen je tužitelj Specijalnog odjeljenja Džonatan Šmit.

XS
SM
MD
LG