Linkovi

Vladimir Putin odobrio formiranje parlamentarne komisije za istragu opsade u Beslanu - 2004-09-10


Ruski predsjednik Vladimir Putin ipak je odobrio formiranje parlamentarne komisije koja će vršiti istragu u vezi sa opsadom škole na jugu Rusije u kojoj je živote izgubilo više od 330 talaca, iako je ranije nagovijestio da će istraga biti zatvorenog tipa.

Ruska služba bezbjednosti našla se na udaru kritika zbog napada na školu koji je rezultirao stotinama mrtvih ili nestalih od kojih su veliki broj djeca.Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov izjavio je jučer da su preventivni napadi van Rusije opravdani u cilju sprečavanja terorističkih napada u budućnosti jer, kako je on to rekao, proglašen je rat protiv ruskog naroda. U medjuvremenu je Svjetski program hrane pri UN-u saopćio kako je započeo podjelu hrane stotinama preživjelih tragedije u Beslanu; iz UN-a kažu da je to odgovor na zahtjeve ljekara i bolnica iz Sjeverne Osetije, gdje se kriza talaca dogodila.

Vlasnici hotela u turskom luksuznom odmaralištu Anatolya ponudili su privremeni smještaj za preživjele žrtve iz Beslana, a Crveni Križ Bosne i Hercegovine je takodjer ponudio privremeni odmor za 50 -oro preživjele djece, negdje u BiH. U Moskvi su danas prosvjedovali na stotine gradjana ispred ambasada Britanije i Sjedinjenih Država, tražeći izručenje dvojice čečenskih separatističkih vodja koji su u tim zemljama dobili azil.

XS
SM
MD
LG