Linkovi

Koliko su sigurne morske luke u Americi - 2004-09-10


Sedam miliona kontejnera sa različitom robom svake godine ulazi u američke luke i samo manji dio njih bude pregledan. I mada je nakon 11 septembra pojačana kontrola u lukama, kontejneri koji prolaze kroz američke luke smtraju se još uvijek rizičnim za sigurnost. Izvještava Brian Purchea.

Svjetska roba se kreće morem u ovim kontejnerima. Oni prenose sve - hranu, odjeću, elektroniku u luke i izvan luka širom svijeta.

Stephan Flynn, je vodeći autor izvještaja o unutarnjoj sigurnosti, i on kaže da se o tim kontejnerima malo zna.

”Mi nemamo pojma ko je i šta zapakovao u te kontejnere. Mi ne znamo kako je on stigao od mjesta pakovanja do luke, kako je utovaren i pod kakvim uvjetima...Postoji vrlo malo mehanizama da se to provjeri.“

Prošle godine televizijska mreža ABC je testirala sigurnost u lukama. Oni su ukrcali materijal niske radioaktivnosti u kontejnere u Indoneziji i uspješno ih dopremili kroz luku u Los Angelesu. To je pokrenulo mnoga pitanja. Teroristički napad na luku ne samo da bi ugrozio ljude nego bi poremetio stabilnost globalne ekonomije i uznemirio američku ekonomiju.

I dok mjere sigurnosti postaju sve bolje, neki iz oblasti sigurnosti kažu da vladina birokracija koči sigurnost u lukama.

Orao je mobilni sistem X zraka koji može otkriti pištolj, raketu, čak radioaktivni i eksplozivni materijal u zatvorenom kontejneru za robu. Provjera kontejnera uzima manje od 30 sekundi. I mada je Orao spreman za korištenje, vladine agencije još uvijek nisu odlučile gdje on treba da ide.

To je situacija koju kongresmen, Mike Honda iz Californije, smatra uznemiravajućom: Nešto poput ovoga jednostavno ne daje neki veliki osjećaj povjerenja u ono u što bi trebali biti sigurni - da agencije naše vlade pokreću te stvari odgovarajućom brzinom.

Profesionalci iz oblasti sigurnosti kažu da se i sa postojećom tehnologijom može uraditi više.

XS
SM
MD
LG