Linkovi

Optužnica protiv Ante Jelavića i drugih za pokušaj promjene ustavnog poretka FBiH - 2004-09-10


Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podnio je danas Sudu BiH optužnicu u vezi sa događajima oko "pokreta hrvatske samouprave u Federaciji BiH iz marta/aprila 2001. godine", saopćeno je iz Posebnog odjela Tužiteljstva BiH.

Ante Jelavić, Marko Tokić, Ivo Andrić-Lužanski, Zdravko Batinić, Petar Milić, Miroslav Prce i Dragan Čurčić terete se za kaznena djela pokušaj promjene ustavnog poretka FBiH upotrebom prijetnje silom i ugrožavanje teritrijalne cjeline FBiH. Ove optužbe odnose se na mjere usvojene na takozvanom Hrvatskom narodnom saboru, među koje se ubraja i uspostava Međužupanijskog-međuopćinskog vijeća kao oblika hrvatske samouprave.

Jelavić, Prce i Čurčić se terete za kazneno djelo podrivanja vojne i obrambene moći FBiH. Jelavić i Prce se također terete za zloupotrebu položaja i ovlasti, Jelavić kao član Predsjedništva BiH, a Prce kao ministar obrane FBiH u sporno vrijeme. Posljednje optužbe proizilaze iz naredbi koje su izdate 05. i 06. marta 2001. godine o raspuštanju hrvatske sastavnice Vojske FBiH.

Zbog zalaganja za uspostavljanje trećeg entiteta, međunarodni predstavnici u BiH smijenili su Jelavića sa mjesta člana Predsjedništva BiH, Lužanskog sa poslaničke funkcije, a potpredsjednicima HDZ-a Tokiću i Batiniću zabranili političku aktivnost, kao i Miliću, tadašnjem lideru Hrvatskih demokršćana.

U odvojenom predmetu, Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH u maju je podiglo optužnicu protiv Ante Jelavića, Miroslava Prca, Miroslava Rupčića, Ivice Karlovića i Ivana Ševe zbog krivičnih djela vezanih za poslovanje "Hercegovačke banke".

XS
SM
MD
LG