Linkovi

Mostarac u New Yorku - 2004-09-10


U nedjeljnom izdanju New York Timesa, pred prošlosedmičnu konvenciju Republikanske stranke svjetlo dana je ugledao članak osamnastogodišnjeg Dade Derviškadića, koji je sa osam godina iz BiH emigrirao u Sjedinjene Države. Za Glas Amerike ovaj nadareni mladi čovjek govori o univerzitetskoj stipendiji koju je dobio od New York Timesa , tekstu koji mu je nedavno objavljen, ali i životu u Americi nakon 11. septembra.

Dado je kao osmogodišnji dječak sa majkom Vesnom, sestrom Majom i bakom Vidom izbjegao u New York i nastanio se kod svoje tetke Jadranke. U ratu je ostao bez oca. U četvrtom razredu srednje škole list New York Times mu je dodijelio stipendiju, što ga je obavezalo da piše u ovom listu sljedeća četiri ljeta, dok je ovog ljeta, prije nego će krenuti na studij međunarodnih odnosa na Univerzitetu Middleburry u saveznoj državi Vermont, bio zadužen da izvještava u sekciji lista posvećenoj Republiaknskoj konvenciji.

Moj zadatak je bio da delegatima Republikanske konvencije ukažem na mjesta koja mogu posjetiti, jer 70 posto delegata prije toga nikada nije bilo u New Yorku. Moj članak koji je izašao u New York Timesu tiče se popularnih lokacija na kojima su snimljene najpoznatije američke TV emisije i serije u posljednjih trideset ili četrdeset godina, a koje su delegati pratili. I tako...ukazao sam im na lokacije koje su istinske i na one koje su u serijama izmišljene.

Na pitanje koliko se njegov život promijenio od 11. septembra na ovamo, Dado kaže.

”Ironično je upravo to što sam dan ranije postao građanin Sjedinjenih Američkih Država. To jutro sam kasnio u školu, a moja škola se nalazi tik uz Svjetski trgovinski centar, te sam udare aviona vidio na televiziji. Tek kada sam izašao na stanici podzemne željeznice u samom centru, shvatio sam šta se u stvari događa. Moje kolege su bile rastrešene, međutim ja za sebe ne bih mogao reći isto, jer dolazim iz BiH, iz Mostara. Ja i moja sestra smo spavali u kadi mjesec dana kako bismo izbjegli granatiranje, bili smo u takvoj ranjivoj situaciji, koju mnogi Amerikanci nisu osjetili. Mislim da sam taj dan podnio mnogo lakše nego ostali. Ja i moji prijatelji smo zatim pješke prešli razdaljinu od Manhattna do Brooklyna.

U Ameriku smo došli kako bisno pobjegli od rata u BiH, kaže Dado, i dodaje da je 11. septembar ponovo uzdrmao njihove živote. Međutim, po vlastitim riječima, u odnosu na prije dvije godina sada se on u Americi osjeća mnogo sigurniijim.

XS
SM
MD
LG