Linkovi

Predsjednička izborna kampanja u Afganistanu - 2004-09-10


Predsjednička izborna kampanja je u toku u Afganistanu. Devetog oktobra više od deset miliona afganistanaca koji su registrirani da glasaju će izabrati izmedju osam kandidata, medju kojima je jedna žena.

Svi kandidati imaju pristup medijima u vlasništvu države, mogu voditi kampanje i držati skupove širom zemlje. Kandidat mora osvojiti 51 posto glasova, ili će izbori biti obnovljeni u novembru.

Majnoon, prodavač bezina u Kabulu je Reutersu izjavio da se nada da će ovi izbori donijeti mir i sigurnost.

Medjutim, ostaci zbačenog režima islamskih ekstremista Talebana pokušavaju ometati izbornu kampanju. Ti su teroristi pokrenuli napade protiv onih koji su umješani u izborni proces.

Filippo Grandi je zamjenik specijalnog predstavnika UN-a za Afganistan.

”Nastavlja se sa uznemiravanjem, posebno na jugu, jugoistoku i istoku zemlje, koje je povezano sa ofanzivom onih koji žele destabilizirati proces stvaranjem klime nesigurnosti i takodjer, uznemiravanjem glasača.“

Predsjednik George W. Bush kaže da Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje stoje uz narod u Afganistanu kao partner u njihovom zahtijevu za stabilnošću i demokracijom: Snage mnogih država predano rade sa afganistancima kako bi našli i porazili ostatke Talebana i eliminirali teroriste al-Qaide. Mi se nadamo da ćemo izgraditi novu afganistansku nacionalnu armiju, i obučiti novu afganistansku policiju i jedinice za kontrolu granice. Zajedno, mi ćemo održavati mir i onemogućiti teroristima bilo kakvo utočište u zemlji.

Parlamentarni izbori će biti održani 2005. godine. Put koji stoji pred Afganistanom je još uvijek dug i težak. Medjutim, narod u Afganistanu može znati da njihova zemlja nikada neće biti zanemarena, kaže predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG