Linkovi

Rusija spremna da izvrši preventivne napade na terorističke baze bilo gdje u svijetu - 2004-09-09


Kako je u svom obraćanju novinarima saopštio general pukovnik Yuri Baluyevsky, zapovjednik ruskog generalštaba, Rusija je spremna da izvrši preventivne napade na terorističke baze bilo gdje u svijetu. General Baluyevsky je tom prilikom još dodao da će napadi biti posljednje sredstvo za kojim će se posegnuti u borbi protiv terorizma. Ruska Federalna Služba za bezbjednost ponudila je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi pomogle da se, kako se kaže, neutraliziraju dvojica lidera čečenskih pobunjenika za koje agencija tvrdi da stoje iza prošlosedmične smrtonosne krize talaca.

Iz Agencije za sigurnost je saopšteno da su Shamil Basayev i Aslan Maskhadov odgovorni za brojne napade izvršene u Rusiji u proteklih nekoliko godina. Zvaničnici su optužili ovu dvojicu da su idejne vođe napada na školu u Beslanu u Sjevernoj Osetiji u kojem su naoružana lica držala zarobljenim više od 1000 ljudi. Ruski zvaničnici su saopštili da je prilikom raspleta krize talaca ubijeno više od 360 ljudi uključujući tu i 30 napadača.

U medjuvremenu ruski mediji su izvjestili da su dvije žene, koje bi mogle biti bombaši samoubice, pritvorene u Čečeniji. Itar-Tass i Interfax izvještavaju da su one iz grada Shalia u Čečeniji pritvorene jučer pod sumnjom terorističkih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG