Linkovi

Skladišta naoružanja VOA 9.9.2004.g. D.Stegić WEB izdanje - 2004-09-09


Predstavnici SFOR-a saopštili su danas u Banjaluci da su u rejonu Prijedora juče otkrivena tri skladišta naoružanja u kojima je bilo i 24 minobacača što je,kako su istakli,dovoljno za opremanje jedne vojne brigade.

U betonskom bunkeru skrivenom u šumi na padini jednog brda udaljenog od najbližeg puta, nedaleko od Omarske kod Prijedora pripadnici SFOR-a, uz pomoć lokalne policije, otkrili su juče jedno od najvećih skladišta naoružanja na ovom odručju od završetka rata.

Potvrdio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci zamjenik portparola SFOR-a za sektor sjeverozapad Stiv Fordž. On je precizirao da su u ovom skladištu otkrivena 24 minobacača od čega 21 od 82 a tri od 120 milimetara, 10 protivtenkovskih raketnih bacača,11 raketa za bacač, osam prenosivih raketa zemlja-vazduh, 13 teških mitraljeza i 26 pušaka.

U drugom skladištu kod Omarske otkriveno je 12 ručnih bombi, 800 metaka i znatna količina plastičnog eksploziva dok je u skrovištu u potkozarskom selu Lamovita pronađeno pet pušaka, dvije ručne bombe i pola kilograma eksploziva sa detonatorima.

Takođe, juče je evakuisano i i skladište na planini Prosari kod sela Jablanica nedaleko od Gradiške. Otkriveno oružje i municija će biti uništeno a za sada nije poznato ko je skrivao ovo naoružanje.

Predstavnik SFOR-ove borbene grupe koja je otkrila 24 minobacača kod Omarske, major Fil Stejntorp je potvrdio da je ova količina minobacača dovoljna za opremanje jedne vojne brigade te da ovakva tajna skladišta gotovo deset godina nakon rata predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Za kraj i informacija da je SFOR sinoć oslobodio Veljka Borovinu koji je uhapšen 31.avgusta na Sokocu zbog sumnji da je bio umiješan u aktivnosti suprotne Dejtonskom sporazumu. Borovina je danas saopštio da je tri dana bio ispitivan na nepoznatoj lokaciji te da mu nije bilo poznato da je u istoj akciji uhapšen i nekadašnji gradonačelnik Srpskog Sarajeva Milovan Bjelica, koji se još uvijek nalazi u pritvoru. On je potvrdio da je predstavnike SFOR-a interesovao period od 1992. do 1998.godine.

XS
SM
MD
LG