Linkovi

Bush, Kerry reagiraju na broj poginulih u Iraku - 2004-09-09


Kako je i za očekivati, reakcije na izvještaj o tome da je broj poginulih američkih vojnika u Iraku prešao hiljadu - stižu sa svih strana;Intenziviranje borbi i sa Sunnitima , a posebno sa Shiitima radikalnog klerika Moqtade al Sadra jučer povećala je broj od hiljadu ubijenih - na hiljadu i dva Amerikanca iz redova oružanih snaga, od njih 999 vojnika, i tri civila koja su radila za ministarstvo obrane. U govoru u okviru svoje izborne kampanje koji je održao u saveznoj državi Missouri, predsjednik George W bush nije izrijekom spomenuo tmurni broj, nego je još jednom branio svoju odluku da izvrši invaziju na Irak:

GEORGE BUSH: I tako sam se našao pred izborom, pred kakvim se može naći samo predsjednik, i o kojem niti jedan predsjednik ne želi odlučiti, ali mora biti spreman za njega; taj izbor je bio: da li da zaboravim na lekciju od 11 Septembra i vjerujem ludjaku, ili da poduzmem akciju da obranim Ameriku? S takvim izborom pred sobom - uvijek ću se odlučiti na obranu Amerike.

Tijekom novinske konferencije u Pentagonu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld je čak predvidio da će broj od hiljadu poginulih uskoro biti veći, i nastojao da značaj takve prekretnice - umanji:

DONALD RUMSFELD: Krenuti u akciju ima svoju cijenu, ali isto tako i ne poduzeti ništa ima svoju cijenu. Američke snage podnose broj od hiljadu ubijenih rukama terorista i ekstremista u Iraku; ali kada se to sabere s američkim gubicima u drugoj vrsti sukoba s terorom, širom svijeta, onda smo već doavno podnijeli više od hiljadu žrtava.

Demokratski predsjednički kandidat , senator John Kerry, je izdao saopćenje u kojem kaže da su se Sjedinjene Države pridružile prijateljima i obiteljima onih koji su poginuli - žaleći zajedno njihovu smrt. Senator Kerry lično je rekao:

JOHN KERRY: Današ smo zabilježili tragični broj iz rata u Iraku. VIše od hiljadu američkih sinova i kćeri dali su svoje živote za svoju zemlju, za slobodu , u ratu protiv terora. Mislim da svaki Amerikanaca želi reći isto: kako duboko osjećamo svačiju bol, kako svakome od nas to znači tako puno, kako osjećamo žrtve koje su oni podnijeli... Naše su misli i molitve s obiteljima onih koji su u ovih par dana saznali za gubitak voljenih.

Inače, od nedjelje do danas je u obnovljenim borbama u Falujji i baghdadu poginulo 19 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG