Linkovi

Svjedočenje desetogodišnjeg dječaka, bivšeg taoca u Beslanu - 2004-09-09


Na video traci koja je obišla svijet, a na kojoj su se mogli vidjeti djeca i njihovi roditelji i rodbina koji su držani taocima protekle nedjelje u Južnoj Osetiji, vidi se i desetogodišnji Georgy Farniyev, koji je sjedio u blizini bombe, sa rukama podignutim iza glave i sa izrazom straha na na licu. Srećom, dječak se uspio spasiti i evo njegove priče.U srijedu prošle sedmice, prvog dana nove školske godine u mjestu Beslan nije se ni dalo naslutiti do kakve će tragedije doći. Georgy Farniyev se sjeća da se zajedno sa ostalim đacima poredao u liniju kako bi ušli u dvorište škole - upravo u trenutku kada su upali napadači , pucajući u zrak i tjerajući roditelje i djecu da krenu prema gimnastičkoj dvorani. Napadači su u sali rasporedili bombe ,a jednu su zakačili i na koš u sali. Drugog dana ,prisjeća se Georgy, teroristi su ubili nekoliko roditelja i jednu djevojčicu, ubijajući jednu žrtvu pucnjem među oči ispred okupljenih talaca u gimnastičkoj dvorani ,te su i prebacili leševe žrtava u tu istu salu sa nekih drugih mjesta.Na traci se vidio upravo Georgy koji sjedi tik uz jednu od postavljenih bombi .Izgledalo je kao da mu smrt neminovno prijeti, međutim, prisebnošću koja je rijetka u njegovim godinama, nakon eksplozije bombe ,uspio je pobjeći i sakriti se.

Georgy: Jedna od bombi je bila tačno ispod mene i mi smo počeli da se pokrećemo. Tada su oni počeli da pucaju, bomba je eksplodirala,ali me nije ranila. Na meni nije bilo niti jedne ogrebotine. Iz gimnastičke sale uspio sam doći do sobe gdje se okupljaju nastavnici. Onda sam otrčao do kantine gdje se desila eksplozija bombe i na tom mjestu me je ranio šrapnel. Izvadio sam šrapnel iz ruke i otrčao u kuhinju gdje sam se sakrio u ormaru. Svud oko mene su se čule eksplozije i pucnjava.

Georgy je sa novinarima govorio danas u ambulantnim kolima koja su se kretala prema aerodromu, kako bi bio prebačen u Moskvu na liječenje.

Georgy: Jedna od žena je imala ekploziv vezan oko stomaka i u ruci je držala pištolj , dok je druga imala pojas sličan onome u kojem se drži novac, a koji je bio napunjen eksplozivom.-kazao je on.

Georgijeva majka Marina je na aerodromu u Vladikavkazu kazala da je u trenutku kada su ruski vojnici upali u školu , željela ući i pronaći svog sina, ali se upravo u tom trenutku začula pucnjava. Srećom, eto, za razliku od mnogih drugih, njen sin je bio spašen.

XS
SM
MD
LG