Linkovi

Novi američki ambasador polazi za Bosnu i Hercegovinu - 2004-09-09


Tim povodom ambasador McElhaney je dao intervju za Glas Amerike, a naše prvo pitanje ambasadoru McElhaney-u odnosilo se na trenutak kada on odlazi na dužnost u BiH. Mnogi u BiH, ustvari, pomišljaju da ih Amerika napušta, možda i trajno...? Evo što on kaže:

To uopšte ne dolazi u obzir. Mi smo tamo i mi ostajemo prisutni u regionu.

Kad ste već spomenuli region, bilo je naše slijedeće pitanje, kako biste u generalnim crtama opisali stajalište Washingtona u odnosu to područje kao cjelinu, s obzirom da je fokus ipak usmjeren na druge krajeve svijeta u ovom trenutku?

Rekao bih u najopštijim crtama: Evropa je svakako strahovito važna za Sjedinjene Države, to je okvir u kojem se mnogo toga dešava i u kojem mi djelujemo oko mnogih stvari. Bosna, odnosno Bosna i Hercegovina i zemlje oko nje sve više se pokazuju kao rješenje, kao dobar primjer, a ne više kao problem i mi želimo da nastavimo učešće u tom procesu i to je ono što će biti moj zadatak - kao predstavnika Sjedinjenih Država. Namjeravam u sve to uložiti veliki trud , zajedno sa svim našim saveznicima i medjunarodnim organizacijama, a posebno, zajedno sa narodom i vlastima Bosne i Hercegovine, rekao je novi američki ambasador..

Spomenuli ste nam ranije da su mnoge od vaših prethodnih dužnosti bile vezane za Evropu, bili ste i u NATO-u kao američki predstavnik. Kako i koliko to prethodno iskustvo, posebno iz Brusselsa, iz sjedišta NATO-a, može biti korisno primijenjeno u Bosni i Hercegovini? I, uopšte, koliko vi već znate o Bosni i Hercegovini?

Bio sam u Brusselsu, u NATO-u, upravo u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji, te odatle imam odredjeno znanje o cijelom tom području, a bio sam uključen i u pripreme vojnih operacija koje je NATO tamo poduzeo, i to prvi put u svojoj 50-godišnjoj istoriji. U tom smislu, moram reći da je moja perspektiva ipak donekle uže usmjerena ali će se moja saznanja širiti od trenutka kad tamo stignem i kako budem upoznavao nove ljude.

XS
SM
MD
LG