Linkovi

Visoki Predstavnik Ashdown u Briselu - 2004-09-08


Današnji, "radni" susret Visokog predstavnika lorda Ashdowna sa visokim predstavnikom EU, Javerom Solanom u Briselu, bio je prilika da se razmijene mišljenja o toku stabilizacijskog procesa u BiH, kao i o prilikama u kojima je trenutno proces njenog pridruživanja sa EU- teško otpočeo, mogao bi, upozoravaju dvojica zvaničnika, biti potpuno zaustavljen ukoliko ne bude značajnih pomaka u suradnji sa haškim sudom.

Bez privodjenja pravdi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, neće bii ni stavrnog napretka Bosne i Hercegovine prema euro-atlantskim ointegracijama, nedvosmisleno je poručeno sa večerašnjeg sastanka, uoblučeno u formulaciju "veoma značajnog napretka" u suradnji sa haškim sudom. Riječ je o nužnom uvjetu za bilo kakav progres, složila su se dvojica visokih predstavnika na sastanku u Briselu, koji je, prema briselsakom uredu lorda Ashdowna, imao karakter diskusije o političko sigurnosnim pitanjima. Ili, sa druge strane, upozoreno je, ukoliko izostanu hapšenja optuženih za ratne zločine, teško započeto putovanje ka Europi bi moglo biti u potpunosti blokirano.

Visoki predstavnik lord Ashdown je tim povodom svome sugovorniku izrazio uvjerenje da bi, ukoliko se opet desi da zemlja ne usije doći do članstva u Patnrstvu za mir, zahvaljujući, prije svega, nesuradnji Republike Srpske sa Haškim sudom, tada će to biti "veoma ozbiljna stvar", ne obrazlažući posljedice i protu-mjere koje bi to izazvalo.

Kako kažu izvori u Vijeću ministara EU, današnji susret lorda Ashdowna sa Visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost,, Javierom Solanom, bio je prilika i za analizu toka priprema za euroopsko preuzimanje vojne misije u BiH, planirano za kraj ove godine. Tako se napominje da je riječ o "redovnim "susretima dvojice zvaničnika na ovu temu, koji su sve sadržajniji što se bliži planirano vrijeme odlaska NATO, a dolaska europskih vojnika.

Nešto ranije danas, Visoki predstavnik se susreo sa budućim komesarom Europske komisije za proširenje, Olli Rehnom - riječ je o europskom autoritrtu koji će, kako budu rasle šanse zemlje za pridruxženje Uniji, biti sve češće pominjan i slušan. Oavj put, on je rekao da, uz sve ostalo, BiH ne treba smetnuti sa uma činjenicu da nije dovoljno samo donijeti reformske zakone, već ih treba i primijeniti, kao i kompletirati posao na uspostavi ključnih institucija - odmičući se od ere Daytona, a primičućhi eri Brisela, sve više Europe u Bosni i Hercegovini je očito i nužno, zaključili su briselski sugovornici.

XS
SM
MD
LG