Linkovi

Tragedija talaca prijeti euro-ruskim odnosima - 2004-09-06


Još tokom neformalnog ministarskog skupa, održanog u zamku St. Gerlach kraj Maastrichta, holandski ministar vanjskih poslova, Ben Bot je, šokiran zbivanjima oko talaca u Sjevernoj Osetiji, uputio pismo ruskim vlastima, naglašavajući da Unija nema precizne informacije o tragediji "Imajući potrebu da saznamo više o tome šta se dogadjalo u školi, željeli bi saznati više detalja od ruskih vlasti. Tako bi smo mogli pomoći jedni drugima u borbi protiv svih vrsta terorizma, blo gdje u svijetu"., napisao je Bot, što je, prema komentarima europskih izvora, izazvalo ljutitu reakciju Moskve.

Upit o tome kako je uopšete došlo do krvave završnice drame talaca je posebno razljutio ruske vlasti, koje su ministrove riječi opisale kao "huljenje", u trenutku kada je, kako se kaže, "cijelom svijetu bilo jasno da je ključni cilj bio spasiti živote djece".

Europski izvori napominju da je baš zbog toga tokom vikenda izostao direktan kontakt holandskog ministra vanjskih poslova, koji do kraja godine predsjedava Europskom unijom, sa svojim ruskim kolegom, Sergejom Lavrovim.

Mediji su, medjutim, poput francuskog Le Figaro, bez uvijanja primjetili da se predsjednik Putin, u svome javnom istupu nakon tragedije, ni jednom jedinom riječju nije osvrnuo na, kako se tvrdi, " brutalne i haotične akcije" ruskih snaga sigurnosti. Prenosi se, u tom smislu, da, dok zvaične ruske vlasti za tragediju optužuju otmičare, da narod u Beslanu u sigurnosnim snagama vidi glavne krivce za krvavo okončanje drame talaca.

Takodje francuski Liberasion ide korak dalje i govori po tome da drama talaca pokazuje manir Rusa kakvog se drže i u Čečeninji- optužujući Europsku uniju za "prešutno savezništvo i sljepilo, kada je u pitanju politika Moskve prema Čečeniji.

XS
SM
MD
LG