Linkovi

U New Yorku George W. Bush zatražio drugi mandat za sigurniji svijet i sretniju Ameriku - 2004-09-03


Aktualni predsjednik Sjedinjenih Država Goerge W. Bush i formalno je sinoć prihvatio nominaciju Republikanske stranke za novi predsjednički mandat, ističući u svom govoru plan o izgradnji sigurnijeg svijeta i sretnije Amerike. Prihvatanje nominacije delegati konvecije okupljeni u Madison Square Gardenu pozdravili su sa oduševljenjem.

”Gospodine predsjedavajući, gospodo delegati, dragi Amerikanci .... ja sam počašćen vašom podrškom i prihvatam nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Država.“

Predsjednik Bush je iskoristio govor da obnovi obećanje od prije četiri godine da će zemlju voditi filozofijom milosrdja koja će očuvati konzervativne vrijednosti.

”U predsjedničkoj utrci idem sa jasnim i pozitvnim planom stvaranja sigurnijeg svijeta i Sjedinjenih Država punih nade. Zastupam filozofiju konzervativizma punog razumijevanja. Vlada treba da pomogne ljudima da unaprijede život, a ne da upravlja njihovim životima. Vjerujem da ova nacija želi postojano, kozistentno, principijelno vođstvo i zbog toga ćemo, uz vašu pomoć, pobijediti i na ovim izborima.”

Nacionalna konvencija Republikanaca bila je puna sjećanja na tragične dane od prije gotovo 3 godine kada je u terorističkim napadima ubijeno skoro 3 hiljade Amerikanaca.

Gospodin Bush je govorio nedaleko od mjesta gdje su se teroristi otetim avionima obrušili na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001. Bio je to trenutak koji je promijenio način njegovog vođenja zemlje.

Od tog sudbonosnog dana administracija predsjednika Busha je djelovala brzo i odlučno na zaštiti Sjedinjenih država od novih napada.

“Počeli smo se boriti protiv terorista širom svijeta - ne za ponos, ne za moć, već zbog toga što su životi Amerikanaca bili u pitanju. Naša strategija je jasna. Utrostručili smo fondove za unutarnju sigurnost, kroz treninge visoko osposobili pola miliona ljudi koji će prvi reagirati jer smo riješeni da zaštitimo naše tlo. Transformiramo našu vojsku, reformiramo i jačamo naše obavještajne službe. Ostajemo u ofanzivi udarajući teroriste van granica naše zemlje tako da se ne bismo morali suočavati sa njima ovdje kod kuće.“

Gospodin Bush je branio odluku o pokretanju rata u Iraku i Afganistanu tvrdnjom da su tamošnji režimi bili opasnost za Ameriku. On je svog rivala, Johna Kerryja i potpredsjedničkog kandidata Johna Edwardsa, demokrate, kritikovao zbog uskraćivanja podrške fondovima za američke trupe uključene u sukobe u prekookeanskim zemljama.

”Predložio sam, i Kongres je velikom većinom odobrio 87 milijardi dolara potrebnih našim snagama koje se bore u Afganistanu i Iraku. Moj oponent i njegov kandidata za potpredsjednika glasali su protiv novca za municiju, gorivo, vozila i oklopnu zaštitu. Upitan da objasni svoj glas protiv, gospodin Kerry je rekao: ”Ja sam zapravo glasao za tih 87 milijardi dolara prije nego sam glasao protiv.” Nakon toga je rekao da je ”ponosan” na takvo glasanje. A onda, kada je bio pritisnut, on je rekao da je to ”komplikovana” stvar. Nema ničega komplikovanog u pružanju podrške našim trupama u borbi.”

Senator Kerry je opravdavao svoje glasanje željom da ta povećana sredstva budu prikupljena ukidanjem poreskih smanjenja koja je inicirao predsjednik Bush, a ne povećavanjem federalnog budžetskog deficita.

Kada je riječ o unutranjim pitanjima predsjednik Bush je istakao da želi nastaviti sa reformama u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i poreskoj oblasti, te poboljšati programe obuke za rad i unaprijediti nacionalni penzioni sistem.

”Ovaj trenutak u životu naše zemlje biće pamćen. Generacije će znati da li smo održali našu riječ. Generacije će znati da li smo bili dorasli momentu i iskoristili naše snage da gradimo sigurnu i mirnu budućnost. Sloboda mnogih i sigurna budućnost za našu naciju sada ovise od nas. Noćas od vas, dragi moji Amerikanci, tražim da stanete uz mene.“

Na kraju govora predsjednika Busha 120 hiljada crvenih, bijelih i plavih balona spustilo se sa svodova Madison Square Gardena označavajući kraj konvencije i početak opšte izborne kampanje.

Republikanci se nadaju da će protekla četiri dana dati predsjedniku Bushu i potpredsjedniku Dicku Cheneyu novi zamah koji će njihovu kampanju za ponovni izbor intenzivirati sve više i više kako se bude približavao 2. novembar, dan predsjedničkih izbora.

Jedan od narednih ključnih događaja u trci za Bijelu kuću biće serija debata predsjedničkih kandidata, planiranih ali ne i definitivno utvrđenih, za kraj septembra i početak oktobra.

XS
SM
MD
LG