Linkovi

Republikanska nacionalna konvencija i reakcije u svijetu - 2004-09-03


Republikanska Nacionalna Konvencija je pažljivo praćena i u mnogim zemljama izvan Amerike. Bio je to povod da naš novinar Paul Miller razgovara sa dvojicom stranih dopisnika, lociranih u Washingtonu - o interesu koji je za konvenciju vladao u Južnoj Aziji i Evropi. Njegovi sagovornici su bili Raghubir Goyal, urednik i izdavač magazina Asia Today i India Globe, te Robert Guttman, glavni urednik magazina Transatlantic. Prvo pitanje je bilo: Koliki je nivo interesa u vašem dijelu svijeta vladao za ovu republikansku konvenciju?

Raghubir Goyal: U mom dijelu svijeta je za to vladao ogroman interes, uključujući Indiju, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanku i Nepal. Što se tiče izbora u tim zemljama, oni često završe u nasilju, a što se tiče izbora u Americi - za njih vlada veliki interes jer sve - ekonomija, politika, sve to u tim zemljama zavisi od Amerike. Medjutim, njih to ne zanima suviše u smislu kojeg bi kandidata oni podržali, koliko to kako se izbori odvijaju ovdje u Americi.

VOA: Gospodine Guttman, pretpostavljam da je fascinacija konvencijom u Evropi bila i pak nešto manja?

Robert Guttman: Većina Evrpljana je pratila konvencije. I treba da vam kažem da većina Evropljana, uključujući i rukovodstva zemalja, smatra da je to već riješeno. Oni misle da Amerika nikad ne bi ponovo izabrala Georgea Busha. Oni misle da će Kerry biti slijedeći predsjednik. I ako Bush, koji trenutno ima više od 50 procenata šansi za reizbor - bude ponovo izabran Evropljani će biti šokirani. Biće veoma iznenadjeni..

VOA: Ali, oni mora da čitaju i rezultate anketa? I moraju znati da ta stvar nije još uvijek - gotova stvar.

Robert Guttman: Oni čitaju rezultate anketa. Medjutim, radi se o njihovoj želji. Oni toliko žele da Bush ode sa položaja da, jednostavno - smatrajuda će Kerry biti naredni predsjednik. Oni, osim toga misle da američki narod ne može ponovo izabrati Busha - ako bi rezonovao kao što Evropljani rezonuju. A ako pogledaju ankete - vidjeće da Bush čak neznatno i vodi tokom i nakon konvencije. Medjutim, Evropljani su u svojim glavama već odlučili. Pogledajte ankete u bilo kojoj evropskoj državi - George Bush baš i nije najpopularniji.

VOA: Da li u Aziji predvidjaju Bushov reizbor?

Raghubir Goyal: Zavisi od zemlje..i od toga s kim o tome razgovarate. U Pakistanu, na primjer, većina ljudi nije za predsjednika Busha jer, kao muslimani, oni misle da on nije sklon muslimanima, ili čak i da je anti-muslimanski orijentiran. U Indiji, ako razgovarate sa muslimanima - ista stvar. Ali njih je tamo svega 10 procenata. Preostalih 90 procenata Indijaca, dakle Hindusi i hrišćani i svi drugi u Indiji - svi su veoma za George Busha.

Robert Guttman: Mi o tome pripremamo veliki članak za naš naredni broj, koji izlazi iduće nedjelje. Radi se o ulozi religije u politici - na primjeru Evrope i Sjedinjenih Država. U Americi, vjera igra veoma veliku ulogu. Svaki mogući govor bio je o Bogu i završavao se sa: Neka Bog Čuva Ameriku. U Evropi je sasvim suprotno. Sve je mnogo sekularnije. Tako da je svaki put kad bi podpredsjednik ili predsjednik ili Zell Miller ili John McCain ili Arnold Schwarzenegger spomenuli Boga i vjeru u politici - mnogo Evropljana veoma ljutito reagiralo na njihove riječi.

XS
SM
MD
LG