Linkovi

New York: Tokom Republikanske konvencije uhapšeno 1.800 osoba - 2004-09-03


Jučer, zadnji dan republikanske konvencije, mogli su se vidjeti samo umjereni prosvjedi, iako su prosvjednici početkom sedmice izražavali svoj bijes protiv Bushove administracije.

Na hiljade prosvjednika se okupilo oko trga Union bdijući uz svijeće što je organizirala grupa pod nazivom Ujedinjeni za mir i pravdu.

Na stotine se okupilo, bučno ali bez incidenta, u blizini Madison Square Gardena, sa velikim policijskim zidom koji je stajao između njih i mjesta nas kojem se održavala konvencija.

Grad New York istovremeno nastoji da izbjegne veliku sudsku kaznu kojom je naredjeno oslobađanje na stotine uhapšenih prosvjednika koji su nekoliko dana proveli u pritvoru.

Mnogi od uhapšenih su jučer još uvijek sjedili u zatvoru, dok je sudija na Manhatnu naredio gradskim zvaničnicima da odmah puste gotovo 500 uhapšenih. On je nakon toga optužio grad za nepridržavanje i nametnuo kaznu koja bi mogla iznositi gotovo pola miliona dolara.

Sudija vrhovnog suda John Cataldo je kaznio grad s hiljadu dolara za svakog prosvjednika koji se drži i nakon proglašenog vremenskog roka.

Čule su se optužbe da grad namjerno drži prosvjednike kako bi ih držali van ulica tokom sinoćnjeg govora predsejdnika Busha. Njujorški policijski odjel poriče takvu optužbu.

Na konvenciji je ove sedmice uhapšeno gotovo hiljadu i 800 osoba, što je više nego trostruko u odnosu na poznatu demokratsku konvenciju u Čikagu 1968 godine.

XS
SM
MD
LG