Linkovi

Milošević, drugi dan nastavka sudjenja - 2004-09-02


U zaključku uvodne riječi Slobodana Miloševića, nakon koje treba otpočeti odbrana bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsjednika, optuženi je odbacio sve navode optužnice - u osvrtu na Bosnu i Hercegovinu je rekao "da su Srbi samo reagovali na postupke drugih strana".

Drugog dana iznošenja uvodne riječi na početku postupka odbrane, Slobodan Milošević je ustvrdio da tokom dvije godine trajanja procesa, haški tužitelji nisu uspjeli dokazati niti jedan zločin koji mu stavljaju na teret. Uz to, kaže i da nisu iznijeti dokazi koji bi teretili cijelo srpsko rukovodstvo - bilo ono u Srbiji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. U osvrtu na bh optužnicu, on navodi kako su u atmosferi jačanja muslimanskog nacionalizma, "Patriotske lige" i ideologije koji u je zastupao Alija Izetbegović, "srpski postupci bilo samo reakcija na postupke muslimaske i hrvatske druge strane" i da, pored toga, "Srbi nisu ni bili spremni za rat.'...

Tvrdeći da srpska strana nije bila ta koja je bila za rat, već je, kako kaže, "učinila sve da se taj rat spriječi", Milošević je komentirao optužnicu za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini:

"Optužnica za BiH besmislica, kada se zna da je jedino iz Beograda vodjena politika mira..."

Slično je Milošević okarakterisao optužnicu za zločine počinjene u Hrvatskoj i na Kosovu, odbijajući bilo kakvu vojnu i političku podršku Srbima u Hrvatskoj, kao i smišljeno činjenje zločina na Kosovu.

S tim u vezi, on odbija i postojanje bilo kakvog "zajedničkog zločinačkog poduhvata" na strani srpskog političkog i vojnog rukovodstva, tvrdeći da se tako prikriva činjenica da tužitelji nemaju dovoljno dokaza za svoje tvrdnje o navodnim počinjenim zločinima.

“Mehanički ste napravili zbir tzv. "zajedničkog zločinačkog poduhvata"..."Zločine koje nismo počinili, objašnjavate namjerama koje nikada nismo imali"...

Sa druge strane, proces protiv njega optuženi naziva "montiranim", koji prevazilazi aferu Drajfus i sudski proces koji je Hitlerov režim vodio protiv Georgi Dimitrova.

"Ova vaša pravda biće ilustracija nakaznih pojava..."

Današnji nastavak sudjenja je okončan raspravom o tome da li će optuženom, zbog njegovog zdravstvenog stanja, biti nametnut pravni zastupnik. Nasuprot tužiteljima, Milošević je oštro protiv nametanja advokata, tražeći pravo da sam vodi svoju odbranu i ispituje svjedoke, od kojih bi se prvi pred Haškim sudom trebali pojaviti naredne sedmice. Nakon rasprave, Sudsko vijeće sudije Patricka Robinsona nije donijelo konačnu odluku o tome, zakazujući nastavak rasprave za sutra ujutro.

XS
SM
MD
LG