Linkovi

Akcija OSCE-a  u borbi protiv trgovine ljudima i SFOR-a na prikupljanju oružja - 2004-09-02


Predstavnici OEBS-a ozvaničili su danas početak akcije borbe protiv trgovine ljudima dok su pripadnici SFOR-a na konferenciji za novinare u Banjaluci, za predstojeći vikend najavili održavanje prvog zajedničkog takmičenja u vojnim vještinama pripadnika Vojski Republike Srpske, Federacije i međunarodnih vojnih snaga.

»Prekinuti lanac trgovine ljudima« naziv je kampanje koju su danas zvanično pokrenuli predstavnici OEBS-a, SFOR-a i Evroskih policijskih snaga u cilju sprečavanja zloupotrebe i trgovine, prvenstveno, ženama. Ova kampanja će posebno biti usmjerena na službe policijskih organa, a u ove svrhe otvoren je i telefonski broj 1261 na koji će građani moći prijaviti svaku sumnjivu aktivnost u vezi sa trgovinom ljudima.

Saopštila je ovo, na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci, porparol OEBS-a Vedrana Dimitrijević. Ona je naglasila da je trgovina ljudima postala treća najrazvijenija kriminalna djelatnost u svijetu, nakon trgovine drogom i oružjem dok u jugoistočoj Evropi problem trgovine ljudima dodatno komplikuju nestabilnost civilnog društva i slaba vladavina prava što je dovelo do njenog dramatičnog razvoja u proteklih nekoliko godina.

Predstavnici SFOR-a su danas, takođe saopštili da su u operaciji Ljetnja žetva koja je u saradnji sa lokalnom policijom upriličena tokom dvije avgustovske sedmice, na području banjalučke regije prikupljena 4 minobacača i 176 minobacačkih granata, 480 komada lakog naoružanja 722 ručnih bombi, 90 protivpješadijskih mina, više od 115 hiljada komada municije te određene količine ostalog naoružanja i vojne opreme. Akcija se nastavlja i dalje a činjenica da se predaje ili otkriva sve više lakog a manje težeg naoružanja potvrđuje da se građani sve više odlučuju da se oslobode naoružanja iz svojih kuća.

Portparol SFOR-a, Stiv Fordž najavio je za predstojeći vikend održavanje prvog zajedničkog takmičenja u vojnim vještinama na kome će, uz pripadnike međunarodnih vojnih snaga, učestvovati i pripadnici Vojski Republike Srpske i Federacije. Takmičenje će biti održano na poligonu Manjača a vojnici će se nadmetati u noćnoj navigaciji, pružanju prve pomoći, rukovanju oružja i savladavanju prepreka na poligonu.

XS
SM
MD
LG