Linkovi

Osvrt na podpredsjedničkog kandidata republikanaca, Dicka Cheneya - 2004-09-02


Predsjednik Bush kaže da je Dick Cheney najbolji potpredsjednik kojeg je zemlja ikada imala. On je čuo sve priče o tome kako su demokrate izabrale mlađeg, karizmatičnijeg potpredsejdničkog kandidata kao alternativu gospodinu Cheneyu, ali predsejdnik kaže da to nije natječaj za ljepotu.

Cheney: Ponosan sam da se kandidiram sa Dick Cheneyem. Priznajem da on nije najljepši u toj utrci, ali ja ga nisam ni izabrao zbog njegovog izgleda. Izabrao sam ga zbog njegove sposobnosti prosuđivanja i iskustva, zbog toga jer on može uraditi posao, rekao je predsejdnik Bush.

Richard Bruce Cheney je započeo raditi taj posao u Washingtonu prije 40 godina. On se uzdigao od mlađeg suradnika u Nixonovoj administraciji do najmlađeg člana osoblja u Bijeloj kući u istoriji kada je sa 34 godine služio u administraciji predsjednika Geralda Forda. Gospodin Cheney je proveo deset godina u Kongresu predstavljajući saveznu državu Wyoming kao jedan od najpouzdanijih socijal-konzervativaca Reganove administracije. Romantični par još iz srednje škole, Lynne i Dick Cheney su brzo isplivali kao vodeći republikanski moćni par.

Dick Cheney je bio ministar odbrane u administraciji predsjednika George Herbert Walker Busha tokom Zaljevskog rata 1990, pomažući da se izgradi koalicija koja ne samo da je Sadama Huseina istjerala iz Kuvajta, već je, kako kaže gospodin Cheney, sačuvala i Saudijsku arabiju. Deset godina kasnije, nejgovo iskustvo s iračkim liderom ga je stavilo u prvi red kampanje kako bi se Sadam Husein zbacio i povezao s napadima od 11 septembra.

Oponenti iz demokatske stranke kažu da potpredsejdnik ima preveliki utjecaj u Bijeloj kući predsjednika Busha. Analitičar John Fortier iz američkog instituta Enterprise u Washingtonu kaže da je rat protiv terorizma odagnao vizije takozvanog lutkarskog predsejdnikovanja u kojem gospodin Cheney poteže konce.

Fortier, analitičar Mislim da je 11 septembar ustoličio ideju da je Bush jak lider i da je Cheney zasigurno veoma važna osoba i vjerovatno najvažniji savjetnik predsejdnika i onaj kojeg se, čak i da se radi o politički dobroj stvari za Georga Busha, ne bi riješio, prvenstveno zbog njegove pomoći u svakodnevnom davanju savjeta po različitim pitanjima, kao i ratu protiv terora. Stoga mislim da je Cheney ključna osoba, ali on ne nadsjenjuje Busha, kaže John Fortier.

Prije nego se pridružio Bushovom timu, Dick Cheney je zaradio preko 44 miliona dolara, dok se nalazio na čelu naftne kompanije Halliburton. Kompanija je zaradila oko 18 milijardi dolara na ugovorima u Iraku, od kojih se neki nalaze pod istragom od strane Pentagona vezano za navode o pretjeranom naplaćivanju u visini od 16 miliona dolara za obroke za američke vojnike. Potpredsjednik kaže da nije povezan s vojnim ugovorima Halliburtona, iako ga ipak brani.

Poznat po svojoj lojalnosti, potpredjsednik se ipak javno ne slaže s predsjednikom po najmanje jednom pitanju, a to je brak osoba istog spola. Njegov stav je u suprotnosti sa pozivom predjsendika na ustavni amandman kojim bi se zabranila takva vrsta braka. Bijela kuća navodi da predjsendik Bush poštuje stavove svog potpredsjednika i odbacuje glasine koje kruže Washingtonom o mogućem razlazu njih dvojice kao histeriju kampanje u ovoj veoma tijesnoj utrci.

Ovi će izbori biti veoma tijesni. Nakon onoga kroz šta smo prošli prije četiri godine, ne dozvolite da vam iko kaže da napor pojedinca nije važan, kaže gospodin Cheney.

Napori Dicka Cheneya u reizbornoj kampanji, i kao onoga ko vodi kampanju i prikuplja novac, su centralni u nastojanjima za još četiri godine u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG