Linkovi

Partijske konvencije i američka etnička, rasna i vjerska raznolikost - 2004-09-02


Prema anketama provođenim u javnosti novembarski izbori za predsjednika vjerojatno će biti vrlo tijesni. Stoga i Demokrati i Republikanci čine posebne napore kako bi doprli do američkih građana, pripadnika manjinskih naroda budući da oni kao glasači predstavljaju vrlo važnu biračku masu u nekim, za konačan rezultat izbora, vrlo važnim saveznim državama. Iz istog razloga nije nimalo čudno da je na konvecijama obje stranke istaknuto ukazivano na stupanj etničke i rasne raznolikosti.

Televizijske kamere na nacionalnoj konvenciji Republikanaca hvataju u širokim kadrovima najrazličitiju skupinu delegata koji su se do sada okupili. Republikanci ističu da su napravili vrlo važan iskorak u privlačenju crnaca, hispanika i azijata. U odnosu na prethodnu konvenciju na ovoj je za 70 posto više delegata iz reda manjina. Oni sada čine 17 posto delegatskog sastava u poređenju sa 10 odsto prije 4 godine i samo 6 procenata 1996. godine.

James Wilson, delegat na konvenciji Republiaknaca u New Yorku: Nikad više predstavnika manjina nego sada. I to je dobro.

Tokom konvencije Demokratske stranke krajem jula u Bostonu stranački lideri saopštili su da je 40 odsto delegata na konvenciji bilo iz reda manjiskih naroda i da su po tome demokrati ispred Republikanaca.

Myron Lowery, delegat iz Tennesseea na konvenciji demokrata, Tennessee: Različitost je ono ključno. Demokratska stranka, izražavajući nacionalne interese, nastoji za svoju politiku privući svakoga, nastoji doprijeti do svakoga i do onih pitanja koja tište bilo koga - stanovanja, obrazovanja, zdravstva. Republikanci to, jednostavno rečeno, ne čine.

Republikanci se naravno ne slažu sa ovakvim ocjenama. Podrška prema uključivanju i širenju broja predstavnika manjina pokazuje da stranka i predsjednik George W. Bush vrlo ozbiljno shvataju pitanje raznolikosti.

Roy McDonald, delegat Republikanske konvencije u New Yorku: Što se tiče crnaca i hispanika predsjednik ima veliki broj glasača među Amerikacima hispanskog porijekla. Ja bih volio proširiti tu biračku bazu i otovoriti je za svakoga. Ova stranka bi trebala da bude za svakoga. Mi moramo imati članstvo i simpatizere različitog porijekla i različitih boja. To je jedan otvoreni proces. Demokrati nisu ni bolji ni gori od nas.

Politički analitičar Stuart Rothenberg ističe da obje stranke shvataju kakav će značaj imati etnička različitost u odlučivanju predsjedničkih izbora ove godine.

”Različitost je važna jer to znači toleranciju i otvorena mišljenja. To ne znači da političke stranke moraju činiti kompromise sa temeljnim stranačkim načelima. Amerikanci vole ideju tolerancije i ja mislim da se opredjeljuju za stranke koje tome iskazuju dobrodošlicu.“

Politički stratezi smatraju da sa brzo rastućim brojem glasača iz reda manjina, obje stranke trebaju osigurati da brojne etničke i rasne grupe osjete da im posvećuju punu pažnju. To će bivati sve važnije i za konačne ishode lokalnih, saveznih i, naravno, nacionalnih izbora.

XS
SM
MD
LG