Linkovi

Rusija: Osam ljudi ubijeno u opsadi škole - 2004-09-02


Ruski mediji izvještavaju da je u Beslanu, gradu u Sjevernoj Ošetiji ubijeno osam ljudi, u opsadi škole u kojoj naoružani napadači drže oko 400 talaca. Tim povodom Vijeće sigurnosti UN-a održava i specijalno zasjedanje. Napadači koji su opasani eksplozivom su zauzeli školu prvog dana početka nastave i izvještava se da drže oko 400 ljudi, medju kojima 132 djece. Oni prijete da će ubiti po 50 učenika za svakog napadača koji bi bio ubijen u akciji oslobađanja talaca i po 20 učenika za svakog povrijeđenog. Izvještava se da oni od ruskih vlasti zahtijevaju puštanje na slobodu nekih od pobunjenika.

Zvaničnici kažu da su napadači zaprijetili da će cijelu školu dići u zrak ukoliko policija pokuša da je zauzme. Ruski predsjednik Vladimir Putin prekinuo je odmor u Sočiju i vratio se u Moskvu radi hitne sjednice vlade i najviših predstavnika službe sigurnosti.

U medjuvremenu je javljeno da su ruski zvaničnici pregovaraju sa naoružanim napadačima, ali nema detalja. To je treći teroristički udar u Rusiji u posljednjoj sedmici, nakon rušenja dva aviona i eksplozije kamiona bombe u Moskvi.

XS
SM
MD
LG