Linkovi

Sjedinjene Države promoviraju demokraciju širom Srednjeg istoka - 2004-09-02


Teroristi koji se koriste vjerom kako bi pokušali opravdati uzimanje nevinih života nemaju mjesta ni u jednoj vjeri. Teroristi koji se kriju iza islama ili bilo koje velike vjerske tradicije ne zaslužuju nikakva suosjećanja onih koji istinski poštuju vjerske vrijednosti. Kako je rekao predsjednik Bush: Lice terorizma nije istinsko lice Islama. Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice je izjavila da je priča američkih odnosa sa muslimanskim svijetom priča prijateljstva i partnerstva.

RICE: Turska je jaka saveznica Sjedinjenih Država i puna i ponosna članica NATO saveza. Amerika je izgradila savez sa muslimanskim zemljama širom svijeta, od Maroka do Indonezije. Mi smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s dvije muslimanske zemlje, i radimo sa još dvije. Mi smo glavni snabdjevač pomoći za razvoj muslimanskom svijetu.

Gospođa Rice kaže da je priča američkih odnosa s muslimanskim svijetom također i priča o pomoći:

RICE: Američki vojnici su dali svoje živote pokušavajući da obezbjede hranu za Somaliju. Amerika je ušla u rat pet puta nakon kraja hladnog rata i koliko muslimana u svijetu zna da je to svaki put bilo kako bi se pomoglo muslimanima? Amerikanci su se borili u Kuvajtu, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Afganistanu i Iraku. Bez izuzeća, to su bili ratovi oslobađanja i slobode.

Kuvajtski suverenitet je obnovljen 1991 nakon što je koalicija predvođena Amerikancima oslobodila tu zemlju od iračke okupacije. Sjedinjene Države i saveznici su zaustavili ubijanja u BiH i okončale etničko čišćenje muslimana na Kosovu.

Afganistan je oslobođen od represivnog režima Talebana i Irak od tiranije Sadama Huseina. Predsjednik Bush kaže da su u prošlosti Sjedinjene Države zatvarale oči pred nedostatkom slobode na većinski muslimanskom Srednjem istoku i priznavale arapske diktature. Cilj je bio, kako je rekao predsjedik Bush, kupiti stabilnost po cijenu slobode. To je doba sada okončano i Sjedinjene Države su poduzele inicijativu kako bi promovirale demokraciju širom Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG