Linkovi

Teče treći dan Republikanske konvencije u New Yorku - 2004-09-02


Podpredsjednik Dick Cheney večeras izlazi na govornicu republikanske konvencije u New Yorku, i, kako se predvidja, fokus njegovog govora će biti kritika kandidatra - protivnika, Senatora Johna Kerryja. Glasnogovornica podpredsjendika Cheneya takodjer kaže kako će gospodin Cheney predsjednika Busha opisati odlučnim, dok će Johna Kerryja nazvati osobom koja pati od ” konfuzije vlastitih uvjerenja.“

Večerašnje obraćanje gospodina Cheneya prethodi sutrašnjem govoru predsjednika Busha, kojim će on prihvatiti i službeno svoju nominaciju za još jedan predsjednički mandat.

Sinoć su glavni govornici u New Yorku bili prva dama Laura Bush i filmska zvijezda i odnedavno političar, guverner savezne države Kalifornije, Arnold Schwarzenegger. Oba njihova govora, kako izvještava Meredith Buel, podigla su publiku na noge.

Kalifornijski guverner i bivši filmski heroj, Arnold Schwarzenegger, pokazao je sinoć u Madison Square Gardenu zašto ga smatraju najnovijom superzvijezdom Republikanske Partije.

Tek devet mjeseci na položaju guvernera on je postao slavni političar i mnogi ga smatraju velikim potencijalnim dobitkom za Bushovu kampanju.

U svom sinoćnjem govoru na konvenciji, direktno televizijski prenošenom u cijeloj zemlji, gospodin Schwarzenegger se obratio imigrantima koji sanjaju, kako je rekao, američki san.

SCHWARZENEGGER: U ovoj zemlji uopšte nije važno gdje si rodjen. Nikakvu razliku ne čini to ko su tvoji roditelji. Nije uopšte važno ni to ako, poput mene, uopšte nisi govorio engleski do svojih dvadesetih... Amerika mi je pružila šansu i moji imigrantski snovi su se ispunili. Želim da i drugim ljudima bude pružena ista šansa kakvu sam ja imao, iste mogućnosti. I vjerujem da će je i imati... Zbog toga ja vjerujem u ovu zemlju i zbog toga vjerujem u ovu partiju - i zato vjerujem i u ovog predsjednika.

Republikanci se nadaju da će zvijezda guvernera Schwarzeneggera pomoći predsjedniku Bushu da na izborima pobijedi u nekim ključnim državama u kojima se očekuje tijesna utrka.

Govoreći na konvenciji, gospodin Schwarzenegger je ukratko opisao svoje porijeklo - od djetinjstva u sjenci komunizma do svog dolaska u Sjedinjene Države gdje je postao bodi-bilder i filmska zvijezda, a zatim i guverner najmnogoljudnije američke savezne države.

On je svoj govor iskoristio da od imigranata zatraži da na predstojećim izborima glasaju za Republikance.

Premda su stavovi gospodina Schwarzeneggera po mnogim pitanjima različiti od stavova gospodina Busha, to kalifornijskog guvernera nije spriječilo da sa velikim entuzijazmom podrži predsjednikovo nastojanje da bude ponovo izabran na tu funkciju.

SCHWARZENEGGER: Dame i gospodo, Amerika se ponovo podigla na noge. Uspravila se nakon napada na našu domovinu, od napada na našu ekonomiju i napada na naš način života. I sve to zahvaljujući nepokolebljivosti, karakteru i liderskim sposobnostima 43. predsjednika Sjedinjenih Država, Georgea Busha.

BUSH: Čast mi je da vam predstavim moju suprugu, mog životnog partnera i Prvu Damu Sjedinjenih Država - Lauru Bush.

Prva Dama Laura Bush je bila drugi govornik u sinoćnjem udarnom terminu, a predstavio ju je predsjednik Bush putem televizijskog satelitskog linka sa konvencijskom salom.

Gospodja Bush je govorila o tome šta je njen suprug postigao kao predsjednik na području obrazovanja, ekonomije i zdravsvene zaštite.

Govorila je zatim o tihim večerima za trpezarijskim stolom kada se njen muž mučio oko odluke da krene u rat i donese slobodu narodima Iraka i Afghanistana. Govoreći o svom suprugu, ona ga je nazvala jakim i odlučnim liderom.

LAURA BUSH: Generacija naših roditelja suprotstavila se tiraniji i oslobodila milione.A mi, dok vodimo tešku borbu protiv današnje prijetnje, možemo takodje biti ponosni na činjenicu da više od 50 miliona muškaraca, žena i djece sada žive u slobodi, zahvaljujući Sjedinjenim Državama i našim saveznicima.

Gospodja Bush kaže da, osim što ima više sijedih..., njen je muž u osnovi ostao isti onaj čovjek kojeg je upoznala na jednoj baštenskoj zabavi u Texasu i udala se za njega 3 mjeseca kasnije.

Ona je predsjednika nazvala čovjekom koji ne mijenja vrijednosti u koje vjeruje i koji ima bezgraničnu energiju i entuzijazam za svoj posao.

LAURA BUSH: George i ja smo odrasli u zapadnom Texasu, gdje nebo izgleda beskonačno veliko, a tako izgledaju i ljudske mogućnosti za napredak. On u svoj posao svakoga dana unosi upravo taj optimizam, osjećanje svrhovitosti i sigurnost da nam predstoje bolji dani i, uz vašu pomoć, on će to raditi još 4 godine.

Nešto ranije tokom večeri, delegati konvencije su i pružili tu pomoć - zvanično nominirajući gospodina Busha kao republikanskog kandidata za još jedan predsjednički mandat.

A pred gospodinom Bushom je sada još dva mjeseca predizborne bitke sa njegovim glavnim izazivačem - demokratskim predsjedničkim kandidatom Johnom Kerry-em.

XS
SM
MD
LG