Linkovi

S. Miloševiću dodjeljeni advokati - 2004-09-02


Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je odluku da Slobodanu Miloševiću nametne advokata koji će zastupati njegovu odbranu. Odluka se opravdava liječničkim izvještajima o zdravstvenom stanju optuženog. On sam je naziva "skandalom", najavljujući žalbu Apelacionom vijeću. Glavna tužiteljica Carla del Ponte, pozdravila odluku sudija, tvrdeći da se tako osigurava mogućnost završetka sudjenja u razumnom roku...

Sudsko vijeće sudije Patricka Robinsona odlučilo je danas da Sloodanu Miloševiću, nametne advokata koji će voditi postupak njegove odbrane. Osnov za odluku, donijetu nakon što se sudije juče nisu mogli dogovoriti o sudbini nastavka procesa, bio je povjerljivi liječnički raport koji govori o tome da optuženi nije u stanju da se sam brani.

U obrazloženju te odluke, sudije pojašnjavaju stav kako pravo Miloševića da se sam predstavlja pred Sudom "nije apsolutno" i da mu je osnova pravo na dodjelu pravne pomoći, što je Vijeće i učinilo. Kaže se još da u sadašnjim okolnostima postoji opasnost da sudjenje traje predugo ili, ako bi se optuženi sam branio, da se možda nikada ni ne završi...

Sam Milošević je, nazivajući odluku "ilegalnom i skandaloznom", najavio danas da će se žaliti na ovu odluku Apelacionom vijeću Tribunala, pojašnjavajući loš liječnički izvještaj o njegovom zdravstvenom stanju, činjenicom da ga je pregledao pecijalista iz Belgije, "zemlje u kojoj je sjedište NATO". On je, zato tražio novi pregled, koji bi izvršili lijeccnici iz Rusije, Grček ili Srbije, što je u Haškom sudu odbačeno.

Glavna tužiteljica Tribunaa, Carla del Ponte, izrazila je zadovoljstvo odlukom Sudskog vijeća, podsjećajući da su se za nametanje advokata Miloševiću tužitelji zalagali protekle tri godine. Za nju je to jedini način da se sudjenje bivšem srpskom i jugoslovenskom predsjedniku, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, na Kosovu i genocid u BiH, okonča u razumnom roku.

XS
SM
MD
LG