Linkovi

Pred završno veče Republiknske nacionalne konvencije u New Yorku - 2004-09-02


Očekuje se da se predsjenik Bush tokom večerašnjeg obraćanja osvrne na uspjehe svoje administracije na polju domaće i vanjske politike vrijeme kada od američkih glasača bud tražio podršku. Takodjer se očekuje da će predsjednik večeras braniti svoju odluku da krene u rat u Iraku, navodeći da će svijet biti sigurnije mjesto bez Sadama Huseina na vlasti.

Njegov zadatak ovaj put neće biti da se samo predstavi javnosti, već i da podvuče crtu i sumira ono sto je postigao u posljednje četiri godine.

Prije njega okupljenima bi se trebao obratiti njujorški guverner, George Pataki koji će i najviti govor predsjednika, kao i dobitnica olpimijskog zlata Dorothy Hamill.

Predsjednik Bush se već nalazi u Madison Square Gardenu gdje je već i boravio ovdje u areni i nadgledao posljednje radove na okončanju specijalnog podijuma za njegovo večerašnje obraćanje koje je, kako su nam kazali, uradjeno tako da će se predsjendik nalaziti u sredini arene, a bit će okružen delegatima.

Sinoć je nominaciju republikanske stranke prihvatio Dick Cheyney, a govorio je i demokratski senator iz Georgije Zell Miller.

Američki potpredsjednik je prihvatio nominaciju stranke i kazao da su ovogodišnji izbori odlučujući u američkoj istoriji. Poptredsjednik je optužio demokrtatskog kandidata Kerry-ja da se po pitanju Iraka nije slagao sa brojnim kolegama Demokratama, da je neodlučan i da odašilje poruku zbunjenosti.

On je istakao napredak administracije na polju reforme obrazovanja, rastuće ekonomije i smanjenih poreza. Dopredsjednik je dodao da se predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry najvisše razilaze upravo kada se radi o ulozi Amerike u svijetu, naglašavajući tako još jednom predanost aktualne administracije odlučnoj vanjskoj politici i zaštiti nacionalne sigurnosti i nacionalnih interesa.

O razlikama izmedju Georgea Busha i Johna Kerrya govorio je i demokratski senator iz Georgije, Zell Miller, koji je kazao da je isfrustriran liberalnom prirodom Demokratske stranke, te da je odlučio svoju podršku dati Republikanskom kandidatu.

Svijet trenutno ne može priuštiti neodlučnu Ameriku. U ovom trenutku opasnosti naš predsjendik je imao hrabrosti da istupi, i on kao Demokrata, kaže da je ponosan sto ga može podržati.

George Bush je odlučan da će osigurati snage i sredstva koja su nam potrebna da bismo iskorijenili teroriste.

Kerry želi voditi jučerašnje ratove, rekao je Miller. On je kritizirao gospodina Kerry-ja da je više od dvadeset godina, po svakom pitanju slobode i sigurnosti imao pogrešan stav, slabiji od bilo koje drugog političara. Kao prosvjendik protiv rata, Kerry je bacao krivnju na našu vojsku, kao senator on je glasao kako bi oslabio našu vojsku.-kazao je gospodin Miller.

Inače i četrvti završni dan konvencije obilježen je prosvjedima. Njujorška policija je do danas uhapsila više od hiljadu sedamsto prosvjednika, premda su sami prosvjedi bili jako slabo okriveni u medijima. Oni su bili značajnih razmjera medjutim, ali nije bilo većih sukoba sa policijacima niti je bilo većih sukoba sa učesnicima konvencije.

Zvaničnici policije su izvijestili da su uspješni iz razloga što su se za konvenciju pripremali 18 mjeseci. Kritičari kažu da su policajci ušutkali prosvjednike hapseći ih bez naloga. Usporedbe radi, iznosi se njujorška brojka od 1.700 uhapšenih, sa 589 uhapšenih u Cikaku 1968 godine na Demokratskoj konvenciji.

Medjutim, čuju se i mišljenja da sposobnost gradskih vlasti da se uhvate u koštac sa velikom masom ljudi i prosvjednicima će pomoći gradu prilikom nadmetanja za Olimpijkse Igre 2012. godine.

Inače, za danas su širom New Yorka planirani prosvjedi, koji već danima prate konvenciju. Jutros je već oko dvije stotine aktivista za borbu protiv AIDS-a prosvjedovalo na željezničkoj stanici Grand Central Station, koji su predsjedniku poručivali da se "bori protiv AIDS a, a ne u Iraku".

Večeras koalicija progresivnih i liberalnih organizacija namjerava pod kišobranom organizacije ANSWER prosvjedovati na ulicama oko Madison Square Gardena protiv rata u Iraku. Demonstracije su zakazane za sedma sati uvečer.

XS
SM
MD
LG