Linkovi

Janusz Bugajski o slanju jedinice bosanskohercegovačkih deminera u Irak - 2004-09-01


Direktora, programa za Istočnu Evropu pri Centru za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu, Janusza Bugajskog, Mirela Bruk je zamolila da prokomentira odluku Predsjedništva BiH o slanju jedinice bosanskohercegovačkih deminera u Irak.

Bugajski: Mislim da je ovo jedan vrlo važan korak, premda ne govorimo o velikoj vojnoj jedinici. Međutim, simbolično, BiH u kojoj se desio rat i genocid, koja je i sama iskusila međunaordnu intervenciju, može sada nakon deset godina početi doprinosti stabilizaciji ostalih dijelova svijeta, posebno u krizama kao što je ona na Srednjem istoku. Mislim da to govori u prilog napretku koji se desio u BiH, govori o odgovornosti ove zemlje, ali isto tako i o odnosima sa Sjedinjenim Državama. Osobno mislim da je ovo golema odluka i mislim da bi trebala biti podržana.

VOA: Na pitanje da li će BiH nakon što ovlasti od SFOR-a preuzmu evropske snage - EUFOR- , biti poligon sukoba između NATO -a i EU, Janusz Bugajski odgovara:

Bugajski: Ja ne dijelim to mišljenje, premda se postavlja pitanje da li će evropske snage i evropska misija koja zamjenjuje SFOR biti djelotvorni u spriječavanju izbijanja sukoba i mogu li se nositi s bilo kojim oružanim akcijama, ukoliko se one eventualno dogode u BiH? Pozicija NATO saveza će biti takva da će njegove snage biti pripravne da brzo reagiraju ukoliko je to potrebno i ukoliko Evropljani ne budu u mogućnosti da vladaju sigurnosnom situacijom. Smatram da je BiH sada prilično stabilna zemlja i ne vjerujem da će biti značajnijeg pogoršanja stanja. Mislim da bi do nekih sukoba moglo doći po pitanju političke kontrole zemlje, ali neće biti većih sukoba.

VOA: Na slobodi se nalazi određeni broj ratnih zločinaca uključujući Karadžića i Mladića.Da li će evropske snage biti u mogućnosti uhvatiti se u koštac sa ovim problemom?

Bugajski: SFOR je bio u mogućnosti uhapsiti nekoliko desetina optuženih ratnih zločinaca, ali na nesreću nisu uspjeli uhapsiti značajnije optuženike iz osnovnog razloga što su ih izgleda štitili Srbija i Beograd. Da li će snage EUFOR-a biti uspješnije u tome? - oklijevam da odgovorim na to pitanje. Prošlo je toliko rokova za hapšenje Karađića i Mladića i njihovog prebacivanja u Hag. Mnogo toga zavisi od ozbiljnosti vlade u Beogradu u nastojanju da se priduži Evropskoj zajednici i da udovolji standardima po pitanju međunarodne integracije, a to znači hvatanje Mladića na njihovoj teritoriji, te da doprinesu hvatanju Karadžića ma gdje da se on nalazio.

XS
SM
MD
LG