Linkovi

Prosvjedi i dalje prate republikansku konvenciju - 2004-09-01


Nakon masovnih demonstracija održanih u nedjelju, jučer i danas je manje demonstranata na ulicama New Yorka, gdje se uz izuzetno jake mjere sigurnosti održava Republikanska nacionalna konvencija.

Grupa koja sebe naziva Kampanja za ekonomska ljudska prava siromašnih okupila je jučer nekoliko hiljada ljudi ispred sjedišta UN-a u New Yorku, a zatim su postigli dogovor sa policijom da marširaju prema Medison Square Gardenu mada nisu imali predhodno pribavljenu dozvolu. Policija je predložila put prema području dozvoljenom za proteste što su demonstranti prihvatili. Njihovo kretanje ulicama u vrijeme najvećeg saobraćaja, stvorilo je izuzetnu gužvu i kolona automobila se protezala duž desetak blokova na Mahattanu.

Demonstranti su uzvikivali parole, pjevali pjesme, čitali poeziju i mahali raznim transparentima.

Ranije je nekoliko grupa demonstriralo tražeći bolje uvjete stanovanja.

Suprotno nedjeljnim demonstracijama, bilo je manje napetposti, uz veću raznolikost okupljenih medju kojima je bio veliki broj imigranata. Medjutim ton demonstracija je bio isti - anti-Bushovski i anti-Republikanski.

Jake snage sigurnosti, inače, obezbjeduju Madison Square Garden, metro i željeznicu koja se nalazi ispod njega. 18 blokova u krugu oko mjesta održavanja Konvencije su nedostupni za većinu vozila. Uz 37 hiljada policajaca New Yorka, Tajnu službu koja posebno brine za sigurnost predsjednika, pomoć u osiguranju pružaju i mnoge federalne agencije sigurnosti.

Jučer su se manje grupe demonstranata okrenule protiv gostiju Republikanske nacionalne konvencije kod hotela Plaza, južno od Centralnog parka, a sinoć su do kasno ostali u blizini Madison Square Gardena. Policija je neke od demonstranata uhapsila kada su pokušali proći barikade u blizini mjesta održavanja Konvencije.

XS
SM
MD
LG