Linkovi

Nastavlja se sudjenje optuženiku Slobodanu Miloševiću - 2004-09-01


Danas je, nakon okončanja dokaznog postupka optužbe i nakon četiri uzastopna odlaganja, svoju odbranu pored Haškim sudom započeo nekadašnji srpski i jugoslavenski predsjednik, Slobodan Milošević. U uvodnoj riječi, Milošević negira sve navode optužbe o njegovoj umješanosti u ratne zločine, nazivajuć ih "beskrupuloznim lažima i manipulacijama" i istovremeno optužujući Zapad za razbijanje SFRJ.

Za nekadašnjeg srpskog i jugoslavenskog predsjednika, Jugoslavija je razorena planski i nasilno", a sve se odvijalo po diktatu Njemačke i Vatikana. On tvrdi da su taj čin pomogli Amerika i Europska zajednica, sa ciljem da, umjesto multietničke i multikulturne zemlje , stvore jednonacionalne mini-države.

Milošević: "Zajednički zločinački poduhvat je postojao, samo što on nije išao iz Beograda, niti je uopšte postojao u Beogradu. Obrnuto, postojao je kroz udružene snage secesionista, Nemačke i Vatikana, a zatim i ostalih zemalja Europske zajednice i SAD.

On je podsjetio da je i specijalni UN izaslanik, Cyrus Vens, septembra 1992. godine izjavio da je priznanje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine dovelo do rata na prostoru SFRJ. Na osnovu toga, Milošević zaključuje da je priznavanje, kako tvrdi, "fiktivnih" država u gradjanskom ratu, bilo indirektna agresija na SFRJ".

Po njegovim riječima, medunarodna zajednica, predvodjena Amerikom, "izazivajući konflikt, unaprijed je odlučila da su Srbi glavni krivci za sve, te su stoga svi drugi trebali biti prikazani kao žrtve". Tako je osnovani Tribunal koji Milošević ovako opisuje:

Milošević: "Tribunal predstavlja najteži oblik diskriminacije jedne zemlje i teškog gaženja konvencije o zabrani svih oblika diskriminacije".

Takav Haški sud, prema tvrdi Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločineu Hrvatskoj, na Kosovu i genbocid u Bosni i Hercegovini, na finansisdkoj je pomoći NATO i , kako kaže, "ostalih mračnih izvora finansiranja:

Milošević: "Novac stiže iz vrlo mračnih izvora kao što je Soroševa fondacija i razne fondacije iz isamskih zemalja, medjutim, ponajviše novca stiže iz samog NATO".

Inače, optuženi je danas dao široku istorijsku sliku i okvir zbivanja na balkanu i šire, nalazeći u tome elemente za tvrdnju o sistematskim napadima na Srbe i njihovu državu.

Sudsko voijeće je, nakon četverosatnog Miloševićevog izlaganja, prekinulo današni rad, najavljujući za sutra nastavak uvodne riječi odbrane, nakon čega je planirana rasprava o načinu nastavka procesa. S tim u vezi, biće saslušan reakcije tužitelja i "prijatelja suda" na prijedlog da mu se dodijeli advokat koji će mu pomagati pri dokaznom postupku odbrane.

Nakon toga, očekuje se izvodjenje prvih Miloševićevih svjedoka, medju kojima su nekadašnji premijeri Jugoslavije, Grccke i Rusije, Momir Bulatović, Konstatin Micotakis i Jevgenij Primakov.

XS
SM
MD
LG