Linkovi

Završene Olimpijske igre u Ateni - 2004-08-30


Vatromet i spektalularni light show najavio je noć zatvaranja uz folklor, muziku, i ples u olimpijskoj tradiciji koja je sublimirala radost vraćanjem igara u Grčku i olakšanje nakon njihovog uspješnog završetka.

Hiljade sportista su umarširali u stadion mašući rukama i zastavama svojih zemalja, slikajući jedni druge, grleći se uz gromoglasno odobravanje oko 70 hiljada posjetitelja.

Igre su počele pomalo usporeno sa praznim sjedištima nakon što su mnogi Grci uzeli odmor, a preplašeni turisti se držali podalje od borilišta.

Druga sedmica igara je donjela promjenu. Veliki Olimpijski stadion je bio svaku noć pun tokom atletskih nadmetanja. Ispunila su se gledališta na košarkaškim, teniskim i igralištima odbojke na pijesku.

Bilo je straha da Atina neće biti spremna za Olimpijadu. Medjunarodni olimpijski komitet je svojevremeno razmišljao i o premještanju Olimpijade iz Grčke u Južnu Koreju. A, onda je sve nekako bilo na vrijeme i sve je proteklo dobro kao i veliko veselje koje je sinoć zahvatilo ulice i trgove Atine.

Ova je Olimpijada pokazala i uzdizanje Kine kao sportske super sile, u trenutku dok se sprema da ugosti narednu ljetnu Olimpijadu 2008. godine u Pekingu.

Sjedinjene Države, uz briljantnu plivačku zvijezdu Michalea Phelpsa, ali pomalo postidjene bronzom medaljom u košarci, osvojile su najviše medalja.

Američki sportisti donose kući 103 medalja, medju kojima 35 zlatnih. Rusija je na drugom mjestu sa ukupno 92 medalje, od kojih 27 zlatnih. Kina je treća sa 32 zlatne i ukupno 63 medalje. Grci su osvojili ukupno 17, medju kojima 6 zlatnih i to je najveći broj medalja koje su sportisti Grčke osvojili od početka modernih Olimpijskih igara 1896. godine.

Čuvena Plaka je jučer bila mjesto za one koji nisu stigli do stadiona da na ekranima u tavernama prate maraton i završnu ceremoniju zatvaranja igara.

Stub sa olimpijskim plamenom je lagano spušten simbolično paleći baklju predatu djeci kako bi je nosili po svijetu do sljedećih olimpijskih igara.

Dvije minute prije 11 sati atenski olimpijski plamen je ugašen, pjavači su izašli na scenu, a vatromet je ponovo osvjetlio nebo iznad Atine.

XS
SM
MD
LG