Linkovi

Akcija prikupljanja uzoraka krvi obitelji nestalih u toku - 2004-08-30


Suorganizator današnjih prosvjednih okupljanja obitelji nestalih u cijelom regionu je Međunarodna komisija za nestala lica. Za Glas Amerike je tim povodom govorila Alma Mašić,glasnogovornica Međunarodne komisije za nestala lica:

Mašić: Po brojevima koji su prikupljeni u našoj bazi - od članova porodica koji su dali krv na identifikaciju DNK, vjeruje se i procjenjuje da se u cijeloj regiji bivše Jugoslavije traži još otprilike oko 25 hiljada osoba, a od tog broj oko 20 hiljada njih se traži u BiH.

I ovaj dan je naša organizacija bila s porodicama nestalih da bi izrazila svoju solidarnost i istovremeno privrženost tome da se ovim pitanjem nastavi baviti na najbolji mogući način, kako bi se pitanje nestalih što prije riješilo. Ovo danas je istovremeno bio poziv vlastima ne samo BIH, nego i vladama u regionu da učine ono što je moguće sa svoje strane da bi se ovaj proces okončao.

U tom smislu blisko suradjujemo s vladama država u regionu, s komisijama za traženje nestalih osoba; kroz program forenzičkih nauka, pokušavamo dati što više odgovora porodicama nestalih o identitetu njihovih najdražih. S tim u vezi je u toku opsežna kampanja o prikupljanju uzoraka krvi od članovaporodica nestalih osoba - ne samo u regiji bivše Jugoslavije, nego se kampanja ove godine, uz financijsku podršku Evropske Unije, proširila i na države Evropske Unije u kojima, kako se pretpostavlja, živi najveći broj ljudi iz Bosne i Hercegovune.

Do sada su mobilni timovi posjetili Švedsku, Austriju i Njemačku, i za deset dana rada prikupili više od hiljadu uzoraka krvi od članova porodica, i istovremeno ih pokušali obavijestiti o ovoj akciji, kako bi raširili vijest medju drugima. I ovu priliku koristimo da zamolimo ljude koji znaju članove obitelji nestalih, ili da javimo samim članovima obitelji nestalih, da se mogu obratiti , kako bi dali uzorke krvi - našim uredima u cijeloj regiji, odnosno da ih kontaktiraju, kako bi mogli zakazati davanje uzoraka krvi.

XS
SM
MD
LG