Linkovi

Novi način testiranja raka dojke, veće mogućnosti izliječenja - 2004-08-30


Nova studija objavljena u uglednom medicinskom žurnalu New England upućuje na zaključak da jednostavno testiranje krvi može pomoći ljekarima da utvrde da li novi način tretmana raka dojke kod žena djeluje mnogo brže nego neki raniji postupci.

Janet Reed je učiteljica preko 25 godina. Zbog ljubavi prema tom pozivu, školi i učenicima vraćala se nakon brojnih tretmana raka koji se osim dojke, širio na limfne žlijezde, jetru, pa čak i na mozak. Podvrgavana je zračenju, kemoterapiji, obavljala rentgen i mamografska snimanja, te ispitivanjima magnetnom rezonancom. Da bi obavila sve to Janet Reed je ponekad trebalo i do pola godine.

Nova tehnika omogućava doktorima da za nekoliko tjedana predskažu kako pacijent reaguje na tretman. To istovremeno znači da oni mogu odrediti najbolju terapiju i liječenje sa najmanjim neželjenim efektima.

Prema objašnjenju doktora Daniela Hayesa iz centra za rak univerziteta Michigan, zahvaljući novom sistemu istraživanja ćelija ćelije poodmaklog stadija raka dojke unose se u krv. Krv se filtrira i miješa sa česticanma ćelija presvučenim antitijelima koja privlače slojeve kancerogenih ćelija. To omogućava da te ćelije budu lakše uočljive.

Doktor Daniel Hayes, univerzitet Michigan, kaže:

”Ako pacijent ima povećan broj kancerogenih ćelija 3 do 5 tjedana nakon početka terapije, to može značiti da terapija nije odgovarajuća i da je ne treba nastaviti.“

U studiji objavljenoj u medicinskom žurnalu New England ne kaže se da li novi način testiranja znači duži i lakši život. Ipak.....Pat Borchard, pacijentica oboljela od raka dojke ističe:

”Svaka se minuta računa. I ako možete za tri mjeseca ustanoviti ono za što je ranije bilo potrebno 6 mjeseci, to je onda upola manje borbe.“

A što se doktora i istraživača tiče, oni se nadaju da će novi način testiranja biti primjeniv i kod liječenja drugih vrsta raka.

XS
SM
MD
LG